Нови млечни продукти, без аналог на българския пазар, станаха изключително популярни - лабне, млечни конци и ориенталски каймак. Това са продукти по оригинални рецепти от Ориента, но направени от българско фермерско мляко и дори родните шеф-готвачи започнаха да ги използват в рецептите си.

СИРЕНЕ С ХИЛЯДОЛЕТНА ИСТОРИЯ

Макар никой да не знае кога е създадено лабнето, сирена, приготвени от цедено кисело мляко, в региона на Ливан се правят от векове. Древните бедуински племена го използвали като важен източник на протеини и дори имали суха версия, предназначена за техния начин на живот.

Основната разлика между видовете лабне, които могат да се опитат в Ориента, идва от избора на мляко. Технолозите казват, че то влияе най-много на вкуса. В България могат да се намерят три вида - натурално от краве мляко, от краве мляко с червен пипер и от козе мляко с джоджен. То зрее най-малко 3 месеца във висококачествено слънчогледово олио "първа преса". Лабнето е важен източник на протеини и се счита за пробиотична храна заради високото наличие на здравословни бактерии, които помагат за засилване на метаболизма и имунната система. С плътния си и маслен вкус, ливанското сирене е изключително подходящо за салати, различни видове разядки, както и за готвене на ястия, включително и като застройка за супа.

УНИВЕРСАЛНОСТ И БОГАТ ВКУС

Снимка 479799

Източник: Габриела Цулин

Като цяло млечните продукти по рецепта от Ориента се отличават със своята универсалност. Ориенталският каймак например няма нищо общо с този каймак, който познаваме от Сърбия и България. Не съдържа сол, а естествената сладост на лактозата, което го прави идеален за приложение както за солени ястия, така и за десерти. Допълва чудесно кремове, салати и дори суши. Много е подходящ и за кето диети, защото е с 40% масленост.

Друг много интересен продукт от Близкия изток са млечните конци. Те също са без аналог на българския пазар. Наричат се още "чечил" или "тел пейнир". Специфичното за тях е, че колкото повече се отделят (накъсват) конците, толкова по-наситен и богат става вкусът им. Широко разпространени са в Турция, Сирия, Иран, Ирак, Армения и Русия. Много са подходящи както за мезе, така и за допълване на солени ястия.

Снимка 481288

Източник: Дестан

Още за продуктите по рецепта от Ориента и рецептите с тях четете на www.destan.bg

Вкусната ни обиколка в света на Ориента приключва с рецепта от един от най-младите главни готвачи в България - шеф Никола Симеонов, който е работил и в ресторанти със звезди Michelin. Пред нас той представи една лесна и много вкусна разядка с лабне:

Снимка 479801

Източник: Дестан

ПАТЛАДЖАНЕНА РАЗЯДКА С ЛАБНЕ

Необходими продукти:

  • 1 печен патладжан
  • 10 печени чушки
  • 200 г лабне от козе мляко "Дестан" с джоджен или натурално от краве мляко
  • 2 с.л. майонеза
  • 2 с.л. гъсто кисело мляко
  • 2 с.л. зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с.л. оцет
  • 3 стръка копър
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Патладжанът и чушките нарязваме на много дребно или намачкваме по желание. В купа смесваме намачканите зеленчуци и добавяме нарязаните на дребно чесън и копър. Овкусяваме с майонезата, киселото мляко, зехтина и сол на вкус. Добавяме лабнето и намачкваме до получаване на хомогенна смес. Сервираме с препечени филийки.