Когато говорим за клониране на животни, вероятно първо се сещаме за овцата Доли. От този първи пробив на науката минаха 23 години, през които неведнъж сме говорили и за клониране на хора. Наскоро пък бяха клонирани и първите маймуни. А сега на преден план излиза най-добрият приятел на човека - кучето.

Случаите на клонирани кучета започнаха да се множат в последните месеци. Или просто сега се обръща внимание на тази нетрадиционна опция, която съществува от няколко години и вече е достъпна за всички, които могат да си я позволят.

Снимка 419873

Източник: iStock

55-годишна американка търси съдействие от тексаската компания, която преди две години направи клонинг на домашния любимец на Барбара Стрейзънд. Дамата иска да клонира своя пудел, защото само мисълта, че кучето е вече на 13 години и един ден ще умре, я кара да плаче всеки ден.

Цената от 50 хиляди долара не я спира, а клонингите са цели три. За нея това е най-доброто решение, което е взимала през живота си и е категорична, че отново ще повтори процедурата след няколко години.

Германия също вече има своето първо клонирано куче. Тъй като в страната подобни процедури не са разрешени, собствениците на умиращия четиригодишен английски булдог Марлон решават да извършат клонирането в Южна Корея. 

За процедурата са необходими само части от тъканта на починалото куче, както и 90 хиляди долара. Учени в Сеул извършват успешно поставената им задача, Марлон се ражда през миналата есен от сурогатна майка и днес расте при своите стопани в Германия.

Снимка 419872

Източник: iStock

Двойка англичани също летят два пъти до Корея с проби, които сами са взели от починалия си боксер, който пазят във фризера, за да могат да извлекат клетки. Първият път обаче е неуспешен, но след втория полет и плащане на петцифрена сума на бял свят се появява точно копие на така обичайния домашен любимец.

Китайската полиция пък вече може да се похвали с първото клонирано куче под пагон. Двумесечното пале е клонирано чрез соматична кожна проба през миналия септември, след което ембрионът е инжектиран в породисто женско куче. 

Програмата, по която е клонирано полицейското куче, предлага свободно клониране и на домашните любимци на всички желаещи срещу сумата от около 55 хиляди долара.

Снимка 419879

Източник: iStock

Разликата при полицейските обаче е надеждата, че клонираните животни ще са наследили дисциплината и навиците на своите донори и така ще се спестят разходи и време за необходимото обучение. Планира се и създаване на банка от соматични клетки, взети от най-добрите кучета под пагон, за да може да се достигне до тяхното масово "производство", пише Gizmodo.

Кучетата, епилептичните пристъпи и как домашните любимци могат да спасят живот

Как кучетата могат да ни спасят живота

Още една причина да са най-добрият приятел на човека

Противниците на клонирането имат ясни доводи зад своята позиция - това е не просто неправомерна намеса в гените, но и рязко увеличаване на шанса от увреждания, малформации и ранна смъртност. И на нас сякаш ни звучи по-добре идеята просто да си осиновим куче от приют. А и както каза Барбара Стрейзънд - можеш да копираш външния вид на кучето, но не и неговата душа.