Лято е - сезонът, който изобилства от най-вкусните плодове и зеленчуци. Царевицата вече ни примамва от сергии и магазини, и освен че ѝ върви да е варена, печена, сладка и солена, е чудесна и за свежа крем супа за лятото.

Салморехо кордобес и как да си приготвим тази испанска студена лятна супа

Свежа идея за страхотна студена лятна супа

Как да си приготвим салморехо кордобес

Получава се неустоимо вкусно, а и засищащо блаженство за небцето и стомаха. Може да си го хапваме както за предястие, така дори и за основно - особено в летните жеги, когато обикновено посягаме към леки ястия.

Друго, заради което харесваме супата с царевица, е кремообразната ѝ текстура. Благодарение на прекрасното съчетание на царевица със сметана, няма как да не останем впечатлени от лекотата и пухкавостта на супата.

Ето и цялата рецепта на Delish за четири порции.

Какво ни трябва

  • 3 с. л. зехтин
  • 5 скилидки чесън, смлени
  • 8 царевици
  • сол
  • 2 чаши пилешки или зеленчуков бульон
  • 1/2 с. л. чили на прах
  • 1/2 с. л. сух риган
  • 1/4 с. л. кимион
  • 2 с. л. готварска сметана
  • 1 с. л. ситно настъргана кора от лайм
  • 4 с. л. изцеден сок от лайм
  • 1/2 чаша натрошено сирене
  • 2 с. л. ситно нарязани свежи листа кориандър
  • ситно смлян черен пипер
  • 1/3 чаша заквасена сметана
  • сладък червен пипер, за подправяне
  • ситно нарязани люти чушчици, за подправяне (по желание)

Какво ги правим

Загряваме зехтина в средно голяма тенджера на средно висока температура. Добавяме чесъна и го разбъркваме за една-две минути, докато започне да отделя аромата си и стане светло златист. След това слагаме зърната царевица, ½ ч. л. сол, като отново бъркаме, този път за три минути. Дотогава царевицата би трябвало да е придобила ярък цвят и хрупкавост. После е време да прехвърлим чаша и половина от получената смес в купа и да я оставим настрана.

Снимка 582748

Източник: iStock

В тенджерата добавяме бульона, чилито на прах, ригана, кимиона и ¼ ч. л. сол. Изчакваме всички съставки да заврат, после намаляваме силата на котлона до средно ниска и оставяме да къкри за около 10 минути, докато ароматите се смесят и царевицата омекне. Щом това стане, сваляме от котлона и оставяме да се охлади.

Третата основна стъпка е да прехвърлим супата от тенджерата в блендер, където след около 30 секунди блендиране би трябвало да получим гладко пюре. Същият резултат ще получим и ако използваме пасатор.

Връщаме пюрето обратно в тенджерата и след като сложим заедно със сметаната и 3 с. л. сок от лайм, разбъркваме отново. После е време да затоплим супата на средно силен котлон и да подправим със сол и черен пипер на вкус.

А към царевичната смес, което по-рано заделихме настрана, пък прибавяме кората от лайм, 1 с. л. сок от лайм, натрошеното сирене, кориандъра и по ¼ ч. л. сол и черен пипер.

Как да направим идеалното гаспачо

Как да направим идеалното гаспачо

Екзотична алтернатива на таратора

Най-накрая разпределяме супата в купички и отгоре с лъжица слагаме от царевичната смес. Заливаме със сметана, поръсваме с червен пипер и пожелание гарнираме със ситно нарязани люти чушчици.