Още в самото начало на разпространение на COVID-19 се започна да се говори има ли връзка и зависимостта между кръвната група и риска от заразяване. А ново мащабно изследване, в което се включват 225 556 канадци, показва, че такава определено има.

Коронавирусът, физическата активност, електронните устройства, здравето и какви са препоръките на СЗО

Още един минус за здравето ни от пандемията

Каква е минималната физическа активност, от която се нуждаем

Според резултатите от него, рискът да се заразят с COVID-19 е малко по-нисък за хората с нулева кръвна група и с отрицателен резус фактор (Rh).

Снимка 507524

Източник: iStock

Сред изследваните лица, които са тествани за вируса, рискът от диагноза с COVID-19 е бил с 12% по-нисък, а опасността от тежка форма на заболяването или смърт - с 13% по-малка за хората с нулева кръвна група в сравнение с индивидите с кръвни групи А, В или АВ, пише Reuters.

Хората от която и да е кръвна група, които имат отрицателен резус фактор, също по-защитени, особено ако са с нулева.

Представителите на тези кръвни групи може да са развили антитела, способни да разпознават някои аспекти на новия вирус, казва д-р Джоел Рей от болницата "Сейнт Майкъл" в Торонто, съавтор на изследването, публикувано в Annals of Internal Medicine.

Коронавирусът, кръвната захар и каква е връзката помежду им

Кое ни прави по-вероятни жертви на коронавируса

Каква е връзкта между кръвната захар и COVID-19

"Следващото ни проучване ще разгледа специално тези антитела и дали те обясняват защитния ефект", допълва Рей. Все още остава неясно дали или как тази информация може да повлияе на превенцията или лечението на COVID-19.