Кралските пингвини са забележителни същества, които винаги сме искали да видим на живо в естествената им среда. Оказва се, че не е съвсем безопасно човек да се навърта около тях, особено когато са на цели колонии.

Остров Пебъл, пингвините и как може да си го купим

Райски остров за продан

За първи път от 150 години

Според датско научно проучване, публикувано в Science Direct, гуаното на кралските пингвини произвежда високи нива на азотен оксид около колониите им.

Учените забелязват, че докато изучават колониите пингвини на атлантическия остров Южна Джорджия (между Южна Америка и Антарктида), в един момент започват да се чувстват като упоени, докато обикалят около изпражненията им. Главата им леко се замайва - все едно са надрусани, а при по-продължително стоене около екскрементите на пингвините, получават и главоболие.

Наличието на азотен оксид в гуаното на кралските пингвини се обяснява с начина им на хранене - предимно риба и крил. И двете са с много високо съдържание на азот.

След като се нахранят, преработят и изхвърлят от тялото си, азотът се отделя от екскрементите на пингвините, благодарение на почвените бактерии, които го превръщат в азотен оксид - мощен парников газ.

Снимка 480528

Източник: iStock

Азотният оксид всъщност има ефект, подобен на упойващия газ, използван от зъболекарите, и е 300 пъти по-замърсяващ околната среда от въглеродния диоксид.

Според професор Бо Елберлинг, който е ръководителят на проучването от катедрата по геология и управление на природните ресурси в Копенхаген, емисиите на азотен оксид не са достатъчни, за да повлияят на общия енергиен баланс на Земята. Той обаче е на мнение, че откритията им допринасят да се разбере повече за това как колониите на пингвините оказват въздействие върху околната среда около тях.

Втората най-голяма колония от пингвини е без хабитат

Втората най-голяма колония от пингвини е без хабитат

Императорските пингвини са спрели да се чифтосват