Всички знаем, че когато ни се прияде нещо сладко, е по-добре да изберем някой плод вместо готово десертче. Може да се каже, че плодовете са като бонбоните на природата, но за разлика от пакетираните сладки, редовното им консумиране научно доказано е полезно за здравето.

5 причини да консумираме повече череши

5 причини да консумираме повече череши

Освен вкусни, те са и много полезни

И макар всички плодове да са полезни със съдържанието им на различни хранителни вещества, според диетолозите има един конкретен плод, който все пак превъзхожда останалите.

Млади завинаги е дигитален проект на lifestyle.bg с информация за всеки, който е готов да отключи личния си потенциал да живее по-дълго, по-добре и по-щастливо.

Според тях най-полезни са боровинките. Те са богати на редица хранителни вещества и най-вече на антоцианини и полифеноли, които са мощни фитохимикали. Антоцианините помагат за намаляването на възпалението в мозъка, подпомагат паметта, когнитивните функции и настроението ни. Това прави боровинките отлична храна за мозъка.

Освен това са полезни и за здравето на сърдечно-съдовата система. Редовната консумация на боровинки е свързана с намален риск от сърдечни заболявания, както и с поддържането на здравословно тегло и намаляването на риска от диабет тип 2.

Снимка 668907

Източник: iStock

Не е за подценяване и благоприятното въздействие, което тези малки плодчета оказват върху здравето на червата. Фитохимикалите, открити в тях, служат като "храна" за полезните чревни бактерии, а съдържанието на фибри пък допълнително подобрява техните щадящи червата качества.

Ползите от боровинките обаче далеч не приключват дотук. Благодарение на съдържанието им на витамин С и манган, те ни помагат да подсилим имунитета си, докато витамин К пък поддържа здравето на костите ни.

Въпреки че изтъкват именно боровинките като най-полезния плод, диетолозите все пак споменават и още няколко плода, които е добре да ядем често.

Снимка 673272

Източник: iStock

Сред тях са ябълките, които са богати на фибри, витамин С и полифеноли (вид антиоксиданти). Една ябълка на ден може да ни помогне за понижаването на LDL ("лошия") холестерол, както и за доброто храносмилане и поддържането на здравословни килограми.

Снимка 673273

Източник: iStock

Ягодите, които са друг любим плод на мнозина, също са отличен източник на фибри, витамини и минерали, включително витамин С, както и различни биоактивни съединения, за които е доказано, че имат важна роля в поддържането на добро общо здраве и превенция от отключването на заболявания.

Повече плодове и зеленчуци - това ли е тайната на добрия сън

Повече плодове и зеленчуци - това ли е тайната на добрия сън

Ефектът, който не бива да подценяваме

Динята, на която пък ще се наслаждаваме цяло лято, може да ни помогне да останем хидратирани през горещото време. Но освен съдържанието на вода, в нея има и ликопен, който е естествен антиоксидант. Не липсват и витамин А, витамин С и други антиоксиданти. Редовното консумиране на диня е свързано с по-нисък риск от развитието на сърдечни заболявания и диабет, и освен това е полезно и за кожата ни, пише Parade.