Разпространението на коронавируса се разраства с бързи темпове. Според Световната здравна организация в глобален мащаб повече от 80 хиляди души в над 50 държави са заразени с новия COVID-19.

Стотици заболели има в Азия. Бразилия обяви първия случай в Латинска Америка, такъв има и в Северна Македония. Главното огнище в Европа остава в Италия. Заразени с коронавирус има в още редица европейски държави, между които Германия, Испания, Нидерландия, Франция, Гърция, Великобритания, Северна Ирландия, Литва, Беларус, Румъния, Хърватия, Норвегия, Швеция и други. За момента в България няма регистриран случай на пациент с коронавирус. Предвид темповете, с които заразата се разпространява по целия свят, това, което най-много вълнува хората, е има ли надежда за ваксина и ако да, то кога.

Според CNN Американската биотехнологична фирма Moderna вече е доставила експериментална коронавирусна ваксина на американски правителствени изследователи, и то само шест седмици след като компанията започна работа по имунизацията.

Снимка 469036

Източник: iStock

Първоначалните изпитвания на потенциалната ваксина могат да започнат още през април, но процесът на тестване и одобрение ще продължи доста дълго.

Moderna казва, че първите флакони на експерименталната ваксина ще бъдат използвани за планирано проучване на фаза 1 в Съединените щати, което обикновено включва тестване на ваксината върху малък брой здрави хора.

Коронавирусът, маските, миенето на ръцете и как да се предпазваме от заразата

Как да се предпазим от коронавируса

Основни правила, които всеки трябва да изпълнява

Първите тестове ще бъдат направени в лаборатория на около 45 човека, за да се види дали се изгражда имунитет срещу заразата. Дори клиничното изпитване да е успешно, ще са необходими допълнителни тестове и регулаторни одобрения, преди ваксината да може да бъде широко използвана.

Здравните служители и фармацевтичните компании по целия свят са впрегнали всички сили, за да създадат ваксина или да измислят успешно лечение, които да помогнат в борбата с коронавируса, заразил над 80 хиляди души по целия свят.

Снимка 469038

Източник: iStock

Изследователите от Moderna ще направят всичко по силите си, за да ускорят процеса на одобрение на ваксината след установяване на успешен опит от фаза 1. Дори и при това положение обаче ваксината няма да бъде налична за употреба поне година, че дори и 18 месеца, казват от биотехнологичната компания Moderna.

По всичко личи, че надежда има, но за момента е доста далечна. Остава ни само да се надяваме, че ще успеем да се предпазим от опасния коронавирус.

Коронавирусът, Токио 2020, Летните Олимпийски игри и ще бъдат ли отменени

Коронавирусът срещу Летните Олимпийски игри

Ето какво е мнението на член на Международния олимпийски комитет