Вече спокойно можем да кажем, че истерията около коронавируса обхвана целия свят. Разбира се, не подминава и България. Въпреки че у нас все още няма регистрирани случаи на заразени с вируса, все повече хора използват маски на обществени места и най-вече в градския транспорт.

Коронавирусът, ваксините и има ли надежда за ограничаването на заразата

Кога да очакваме ваксина срещу коронавируса

Има надежда, макар и малка

По принцип маските не гарантират на 100%, че сме защитени от всякакви вируси, които щъкат в метрото например, но са си част от превантивните мерки.

Точно в тази връзка Metro са изровили статия на Центрове за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) от 2017 г., която се отнася за мъжката част от населението, което има брада и/или мустаци.

Според нея, окосмяването по лицето играе важна роля в това дали маската изобщо може да свърши някаква работа. Причината е, че брадата може да попречи на маската да пасне както трябва на лицето. Ако това не се случи, то от нея голяма полза няма.

Снимка 469172

Източник: blogs.cdc.gov

Както може да се види на илюстрацията по-горе, оптималният вариант е мъжете да са гладко избръснати, защото тогава нищо не пречи на маската и тя приляга оптимално. 

Коронавирусът, маските, миенето на ръцете и как да се предпазваме от заразата

Как да се предпазим от коронавируса

Основни правила, които всеки трябва да изпълнява

Разбира се, има и някои други варианти, които също не пречат на маските, но те определено не са чак толкова много. Изводът е, че или трябва да се разделим напълно с брадата си, или сега е моментът да пуснем мустачки като на Зоро.