Коронавирусът успя тотално да превземе живота ни в последните няколко дни и седмици. Отвсякъде виждаме и чуваме информация за пандемията, на която хората реагират по най-различни начини.

Докато някои си седят кротко у дома, за да премине всичко по-бързо, други пазаруват сякаш идва краят на света, а правила като социална дистанция определено не са по вкуса им.

И именно тези, вторите, успяха да родят нова дума, която вече е поместена в американския Urban Dictionary - Covidiot. Определението, което стои срещу нея е за "някой, който игнорира предупрежденията за общественото здраве и безопасност".

Снимка 472890

Източник: iStock

Новата дума е съчетание между COVID-19 и "идиот" и се използва все по-често в социалните мрежи. Именно там редовно попадаме на примери за хора, които сериозно подценяват ситуацията, в която живеем, застрашавайки както своето здраве, така и това на всички останали.

Например, за covidiot-и бяха определени хора, които въпреки забраните, напълниха плажовете на Флорида, за да се порадват на хубавото време. "Сериозно ли ще ходиш на гости на баба си? Човек, не бъди covidiot!", пък е един от примерите, които можем да намерим в речника.

Снимка 472891

Източник: iStock

Определението стана нарицателно и за всички тези хора, които панически изкупиха тоалетната хартия и основните храни в първите дни на извънредното положение, оставяйки останалите без възможността и те да се запасят с нещо. Тяхното поведението е точният пример, че глупостта също е заразна точно толкова, колкото и коронавирусът.

Коронавирусът, корабът Grand Princess, Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ и до колко дни може да оцелее на повърхността

До колко дни COVID-19 оцелява на повърхността

Данни от последните проучвания на американските учени

Като други основни симптоми на covidiot-изма могат да се определят егоизмът, абсолютният отказ за оставане под карантина, нежеланието за спазване на лична хигиена и социална дистанция, непреодолимото желание за консумация на спагети до края на света и замъгленото мислене, че сме по-важни и значими от останалите, пише NY Post.