Положението заради световната пандемия от коронавирус, в която се намираме в момента, е доста обезпокоително и обезсърчаващо, поради много аспекти. Хората се притесняват не само за здравето си, но и за предстоящата финансова криза, в която почти неизбежно ще бъдем въвлечени, заради извънредната ситуация.

Стоенето вкъщи, от друга страна, придружено с информация от черна статистика за заразените и  жертвите на COVID-19, ни влияе не само физически, но и психически, което може да доведе до риск от развитие на депресивни разстройства при много хора по света.

Именно затова точно сега е един от най-подходящите моменти, за да си осиновим домашен любимец. И то не само защото, ако си вземем куче, ще имаме основателна причина, за да излизаме навън да го разхождаме (въпреки че и това си е голям плюс).

Снимка 474269

Източник: iStock

Ако се възползваме от ситуацията и си осиновим животинче, хем ще се разсеем от негативните мисли, хем ще сторим едно добро дело за някоя окаяна душица. А и ще си имаме занимавка вкъщи, покрай грижите за новия член на семейството ни. Сега е и перфектният момент да си вземем животно вкъщи, защото имаме и достатъчно време, за да му отделим нужното внимание.

Коронавирусът, бездомните животни по света и кой се грижи за тях

Бездомните животни по света по време на карантина

Какво се случва с тях и кой се грижи за нуждите им

Ако пък се притесняваме, че няма как да се грижим за домашен любимец след края на карантината, когато животът ни си възвърне нормалния си напрегнат и забързан ритъм, тогава може просто да се вземем куче или коте временно. Много спасени животни си търсят и временни домове, така че ако го направим, пак ще се чувстваме полезни от това, че сме помогнали на едно живо същество в тежък момент.

Снимка 474271

Източник: iStock

Нямаме никакъв повод да се притесняваме за здравето си, защото както вече много ветеринарни лекари по света и у нас подчертаха многократно, няма абсолютно никакви доказателства, че кучетата или котките могат да заразят човек с COVID-19.

И кучетата, и котките могат да боледуват от коронавирус, което в повечето случаи е краткотрайно и може да причини значителен коремен дискомфорт. Но техният животински коронавирус, който е различен от COVID-19, не може да се прехвърли на хората.

Като бъдещи осиновители обаче важно е да знаем някои подробности за здравния статус на животното, което сме набелязали.

Снимка 474270

Източник: iStock

Осиновяването на животно е отговорен процес и преди да го направим, трябва до добре се информираме за бъдещите му нужди (храна, ваксини, обезпаразитявания, игри, разходки т.н.), за да сме наясно дали можем да поемем пълната отговорност за него.

Важно е да проверим дали животното е било обезпаразитено и ваксинирано, разполага ли с паспорт и микрочип, чиито данни трябва да са въведени в Интегрираната информационна система на Българска агенция по безопасност на храните. Задължително трябва да си изберем ветеринарен лекар и да заведем кучето или котето при него за първоначален контролен преглед, за да сме сигурни за здравето на бъдещия си домашен любимец. А и за нашето собствено, защото все пак вкарваме това животинче в дома си.

Снимка 470155

Източник: iStock

След като сме наясно с всичко това, просто правим тази важна и толкова приятна стъпка. От опит казваме, чувството е страхотно, защото не просто осиновяваме животно, ние всъщност осиновяваме любовта.

Коронавирусът, домашните любимци и няколко важни съвета към стопаните

Как да се грижим за домашния любимец по време на коронавирус

Няколко ценни препоръки, които да спазваме