Самотата стана един от основните здравни проблеми, които се обсъждат в последните години. Темата стана още по-актуална на фона на пандемията, която принуди хората да живеят по-откъснато и с намалени социални контакти.

Изолацията, самотата и как мозъкът реагира на липсата на социални контакти

Как мозъкът реагира на самотата

Колко ни е нужно да общуваме

Един от най-лесните и безплатни средства да се преборим с нея се оказва природата.

Според ново изследване на Лондонския кралски колеж, публикувано в списание Scientific Reports, контактът с околната среда намалява усещането ни за самота. То се базира на реални данни, събрани от мобилното приложение Urban Mind, създадено за целите на проучването.

Снимка 510123

Източник: iStock

Учените цитират данни, според които претъпканите с хора места увеличават чувството за самотност с 39%. За сметка на това то пада с 28%, ако около нас виждаме дървета, зеленина и дори синьо небе, както и с 21%, ако не се усещаме изолирани от света.

Снимка 555293

Източник: iStock

Проучването е проведено в сътрудничество с бюрото по ландшафтна архитектура J&L Gibbons и цели да покаже, че е нужно да се подобрят условията в градовете като се отделя повече пространство за паркове, растителност и повече природа. Само така психическото здраве на хората, живеещи в тях, може да бъде подобрено.