Досега учените смятаха, че невроните са най-старите клетки в тялото на човека. Повечето от тях не се делят (размножават) през целия ни живот и на практика са на възрастта, на която сме самите ние, без да се обновяват.

Логично е, че с възрастта се натрупват все повече грешки в тях и остаряването им води и до нарушаване на нашите когнитивни способности.

Възприето е схващането, че невроните са стари, а всички останали клетки в тялото ни непрекъснато се обновяват. Но истината е друга.

Снимка 429674

Източник: iStock

Оказва се, че клетъчното разнообразие в органите ни е доста по-сложно от очакваното.

Изследователите решили да проверят дали и в други органи, освен в мозъка, има клетки, които са с нас от началото на живота ни. Установили, че отговорът е "да".

Те изследвали мишки и установили, че в черния дроб, панкреаса и епителните клетки, които покриват кръвоносните съдове отвътре (наречени ендотел), има такива на възрастта на целия организъм. Така, органите ни се оказват изградени от млади и стари клетки, като мозайка.

Снимка 429675

Източник: iStock

Учените очаквали, че заради способността на черния дроб да регенерира, би следвало да е изграден от млади клетки, но се оказало, че огромната част от тези, които го съставят, са всъщност стари колкото самото животно, на което принадлежат.