Причините да имаме нужда от масаж са най-различни - за отпускане и справяне със стреса в ежедневието, за терапия или подпомагащо лечение при някои състояния. Вторият вид масажи обичайно са по-чести и целенасочени от тези за борба със стреса. В този случай честотата и продължителността се определят от лекаря или кинезитерапевта.

Масаж на скалпа

Този масаж има отпускащ ефект и понижава кръвното налягане и пулса. Достатъчни са 15- или 25-минутни масажи на скалпа два пъти седмично.

Масаж за оттичане на лимфата

Масажът се прави само от специалист и в случаи, в които се задържа много лимфа в лимфните съдове, при някои заболявания или след операция. Целта е да се задвижи лимфата и да се ускори изтичането ѝ от лимфните съдове. В началото масажът е необходим всеки ден, но с времето може да се разреди до два-три пъти седмично.

Снимка 453370

Източник: iStock

Масаж в дълбочина

Целта му е достигане до по-дълбоките слоеве на мускулите и тъканите. Прилага се по-голям, но бавен натиск. Използва се при травми и честотата силно варива - от всеки ден до няколко пъти месечно, в зависимост от състоянието.

Шведски масаж

Това е масаж на цялото тяло. Типичен пример за масаж за релаксация. Може да се прилага през две-три седмици или просто когато усетим, че имаме нужда от отпускане.

Масажен стол

Двадесет минути, прекарани в масажния стол, може да облекчат болките в някои мускули или просто да ни помогнат за справянето със стреса. Такъв стол може да бъде закупен за употреба в домашни условия или пък да го използваме на обществено място, например в мола. Въпреки че обстановката там може би не е много отпускаща.