От днес, 15 ноември, започват Коледните пости. Те продължават 40 дни - до Рождество Христово. През този период вярващите християни се подготвят духовно за посрещането на голямото събитие - раждането в плът на Сина Божи. Молят се често, размишляват за сторените грехове, изповядват се, взимат причастие.

Заедно с духовното смирение идва и лишението от блажни храни, като целта е да се покаже на тялото, че духът го ръководи, а не обратното. Не се разрешават храни от животински произход - месо, мляко, сирене, кашкавал, яйца, масло.

Дори и идеята да постим да ни звучи привлекателна, не бива да забравяме и за рисковете, които това ограничение крие.

Снимка 389654

Източник: iStock

Организмът ни има нужда от хранителните вещества, съдържащи се с продуктите, които не са разрешени за прием до Бъдни вечер. И за да успеем поне до някаква степен да ги наваксаме, прибягваме до високовъглехидратни храни.

В тях обаче често се съдържа и голямо количество калории и мазнини. Така е доста вероятно на края на постите да сме се пречистили духовно, но и да сме качили няколко килограма заради хляба и всички тестени изделия, които сме си хапвали на поразия.

Снимка 452816

Източник: iStock

Ако не сме успели да устоим на това скрито изкушение на постите, нищо чудно да не се чувстваме прочистени и олекнали, а да ни е тежко и да имаме стомашен дискомфорт. 

Освен това, еднообразното храненe, съчетано с липсата на хранителните вещества от животинските продукти, отслабва имунната ни система. В този сезон се нуждаем от всичко по много, за да устроим на настинките и гриповете.

Естествени оръжия срещу настинката и грипа

Естествени оръжия срещу настинката и грипа

Натурални лекарства

Затова е добре, ако сме решили да постим, да приемаме мултивитамини, както и много плодове и зеленчуци.

анкета

Ще спазвате ли Коледните пости?

Виж резултати

Да, ще спазя традицията 18.3%

Да, но ще се лиша само от месо 18.3%

Не, трудно ми е да се ограничавам 40.2%

Не, не съм вярващ 23.2%