Лято и джин - какво друго да кажем, освен, че се допълват идеално. И това съвсем не е случайно. Всъщност тази алкохолна напитка е основна съставка в доста коктейли, които са се превърнали в класика. Сред тях е и Aviation, на който е ред да освежи тазседмичната ни петъчна вечер.

Carajillo Tónico - това е коктейлът на лято 2024

Carajillo Tónico - това е коктейлът на лято 2024

Свеж полъх от Мексико

Коктейлът е добре известен на барманите познавачи. Той датира още от началото на XX век и се предполага, че за първи път е включен в книгата Recipes for Mixed Drinks от 1916 г. През следващите десетилетия обаче рецептата изпада в забвение. И се получава така, защото през 60-те години една от основните съставки на напитката изчезва от пазара. Но не става дума за джина, а за ликьора Crème de violette.

Чак през 2007 г. на пазара навлиза австрийският Crème de violette на Rothman & Winter. По щастливо стечение на обстоятелствата това се случва в разгара на ренесанса на крафт коктейлите. С наличието на новия Crème de violette коктейл Aviation отново се в появява в менютата на баровете в Съединените щати, след като барманите го преоткриват.

Те го забъркват с джин, ликьор от череша мараскино, лимонов сок и Crème de violette, създавайки уникален флорален коктейл с приказен цвят. Джинът е стабилната основа на коктейла, докато ликьорът от череша мараскино му придава горчиво-сладка нотка. Лимонът пък внася необходимата киселинност. Crème de violette обаче е доста характерен и затова е добре да добавяме от него пестеливо.

Разбира се, можем да го заменим с други ликьори от виолетка, а ако желаем, можем дори да пропуснем тази съставка. Въпреки че според някои тогава не би се получил класически Aviation, е факт, че и този вариант е доста харесван от ценителите на коктейлите. Освен това и е включен в книгата на Хари Крадок The Savoy Cocktail Book от 1930 г.

Ако обаче ни е любопитно да опитаме от класиката, ето как да си я забъркаме по рецептата на Liquor.

Какво ни трябва

  • 60 мл джин
  • 15 мл ликьор от мараскино череша
  • 10 мл Creme de violette (или друг ликьор от виолетка)
  • 20 мл прясно изцеден лимонов сок
Мартини “Чесново хлебче” - как пикантните коктейли се превърнаха в хит

Мартини “Чесново хлебче” - как пикантните коктейли се превърнаха в хит

Масълце и чесън за вкус и... водка за градус

Какво ги правим

Сипваме всички съставки в шейкър с лед и и разклащаме, докато се охладят добре. Прецеждаме в коктейлна чаша. Накрая, преди да сервираме, украсяваме с коктейлна череша.