Хранителното отравяне, което може да причини стомашни проблеми като повръщане и диария, е доста неприятно преживяване, което мнозина са изпитвали. То може да бъде потенциално опасно и дори смъртоносно, като в повечето случаи отговорна за това е бактерията бацилус цереус (bacillus cereus). А тя е навсякъде около нас и понякога дори я поглъщаме без да разберем.

Кой е най-здравословният ориз

Кой е най-здравословният ориз

И защо да не избираме само между бял и кафяв

Bacillus cereus се среща в почвата, водата, по растенията и дори в червата на някои животни. Също така се размножава лесно в ориз и тестени изделия като паста, киноа и кус-кус, в случай че ги съхраняваме неправилно след готвене.

В незначителни количества бактерията едва ли ще ни накара да се чувстваме зле, но когато се размножи, в храната се образуват два вида токсини. Именно тези попаднали в организма токсини могат да предизвикат диария или повръщане.

Снимка 654981

Източник: iStock

За да не си навредим, е добре да бъдем особено внимателни със съхранението най-вече на ориз след готвене. Размножен в него, бацилус цереус е много по-вероятно да ни се отрази зле, в сравнение с тестените продукти, основно заради естеството на начина, по който се обработва. Оризът расте директно в почвата, докато за да се направи паста, пшеницата първо се обработва.

За щастие, лесно можем да предотвратим развитието на потенциално опасната бактерия. След като сме сготвили храната, е добре веднага след като изстине, да я приберем в хладилник. Температурата е ключова, тъй като бацилус цереус лесно се размножава, ако оставим ориз или например спагети на по-топло.

Как да съхраняваме правилно нарязаните цитрусови плодове

Как да съхраняваме правилно нарязаните цитрусови плодове

Ето няколко трика

В случай че след сваряването им, сме ги държали в хладилник, можем да ги консумираме в рамките на четири до шест дни, като претоплянето в микровълнова фурна не крие риск, пише Bon Appetit.