Почти всеки ден учените алармират за глобалното затопляне и климатичните промени, които застрашават бъдещето на планетата. Но покрай други, по-актуални проблеми, като че ли тези новини отиват на заден план.

Природни бедствия, урагани, наводнения, климатичните промени и зачестяването им

Притеснителните знаци от природата

Бедствията зачестяват все повече

Глобално проучване си поставя за цел да установи какво мислят по въпроса младите хора. То е проведено в десет страни от специалисти от шест университета под ръководството на университета Бат (Великобритания). В него са взели участие 10 000 души на възраст от 16 г. до 25 г.

Резултатите от проучването показват, че младите хора са дълбоко разтревожени от климатичните промени. Повече от половината от участвалите в проучването смятат, че човечеството е обречено и че правителствата не успяват да реагират адекватно.

Снимка 546720

Източник: GettyImages

Почти 60 на сто се чувстват много разтревожени или крайно разтревожени. Повече от 45 на сто от анкетираните споделят, че това влияе на ежедневието им. Три четвърти от запитаните смятат, че бъдещето е плашещо, а 56 на сто са на мнение, че човечеството е обречено. Две трети от анкетираните изпитват тъга, страх и тревожност, пише BBC.

Климатичните промени, насекомите и какво задълбочава проблема още повече

Още един неочакван виновник за климатичните промени

Учените алармират

"Младите се чувстват изоставени и предадени от правителствата. Ние не измервахме само какво чувстват, но и какво мислят. Четирима от всеки десет се колебаят дали да имат деца", каза Каролайн Хикман от университета Бат, ръководител на проучването.

"Не искам да умра, но и не искам да живея в свят, който не се грижи за деца и животни", споделя пък един от участниците.