Кивито е сред най-полезните плодове, въпреки че не всеки го обича. Той е верен помощник на кожата, косата и зрението, а отскоро експертите го препоръчват горещо и на спортистите.

Спанак, яйца, киви и какво да ядем за здрава и красива коса

Храни за красива и здрава коса

По-важни от всички козметични продукти

Според ново проучване от тази година, проведено сред елитни спринтьори, редовната консумация на две кивита всеки ден намалява окислителните щети от интензивните тренировки, по-известни като оксидативен стрес.

Доктор Матю Кейди обяснява точно какво се случва с нас и със спортистите, когато се подложим на по-сериозни физически натоварвания. Тогава сме "склонни" да приемаме по-голямо количество кислород, който е от съществено значение за мускулното свиване.

Снимка 527402

Източник: iStock

Проблемът е, че вследствие на интензивното вдишване поемаме не само повече кислород, но и други газове и частици от въздуха, които могат да увеличат броя на свободните радикали в тялото ни.

Резултатът е прочутият оксидативен стрес - експертите го описват като дисбаланс между свободните радикали и антиоксидантите в организма.

С течение на времето той води до увреждане на ДНК, основни мастни тъкани и протеини в тялото ни. А те, от своя страна, често са причина за редица болести като хипертония, диабет, атеросклероза и дори Алцхаймер.

Снимка 527401

Източник: iStock

Но не само физическите натоварвания причиняват оксидативен стрес. Получава се и след поглъщане на пестициди (които се намират в редица от най-разпространените плодове и зеленчуци), на замърсители във въздуха и дори от прекомерната консумация на захар, мазнини и алкохол.

Захарта, мозъкът, допаминът и ефектите от консумацията й

Какво прави захарта с мозъка ни

Големите пакости зад това сладко чувство

Проучване от 2001 г. доказва антиоксидантните свойства на кивито, които пазят ДНК от окисляване и съответно - от увреждане. Друго изследване пък предполага, че мъхестият и тръпчив плод помага в лечението на астма.

Тоест, не е необходимо да сме активни спортисти, за да хапваме по-често киви, напомнят от Yahoo.