За никого не е тайна, че Китай обича да следи гражданите си изкъсо чрез огромна мрежа от камери с лицево разпознаване, системата за социален кредит и други механизми за наблюдение.

В Китай билетчето за метро се купува с лице

В Китай билетчето за метро се купува с лице

Лицевото разпознаване навлиза бързо в азиатската държава

От първи декември обаче китайците ще бъдат поставени под още по-строг надзор, ако искат да имат достъп до мобилен телефон и интернет.

Наскоро правителството съобщи, че доставчиците на интернет и телекомуникационни услуги ще бъдат задължени да сканират лицата на клиентите си, преди да им осигурят продуктите си.

Снимка 447247

Източник: iStock

Новото правило цели да "предпазва легитимните права и интереси на гражданите на страната в киберпространството", пише Business Insider.

Проектозаконът също така забранява прехвърлянето на даден мобилен номер към нов абонат.

Преди около месец пък китайските медии съобщиха, че държавните служби вече разполагат със специална "супер-камера" с 500 мегапиксела и изкуствен интелект, която може да разпознае хора в тълпа от десетки хиляди души.

Apple ще обучава милиони китайци как да правят мобилни приложения

Apple "краде" китайски програмисти

15% от доходите на компанията идват от Китай

Като добавим към всичко това факта, че правителството разполага и с технология, която може да разпознава хора само по силуета и походката им, нещата започват да изглеждат доста...контролирани.