Канарските острови са архипелаг и автономна област в Испания. Архипелагът се намира близо до Африка - на 100 км на запад от границата между Мароко и Западна Сахара. Състои се от две провинции - Лас Палмас и Санта Круз де Тенерифе. Островите принадлежащи към Канарските са Тенерифе, Гран Канария, Фуертевентура, Ла Палма, Лансароте, Ла Грациоза, Ел Хиеро и Ла Гомера.

Мадейра - това ли са "Хаваите на Европа", които можем да посетим и през зимата

Кои са "Хаваите на Европа", които можем да посетим и през зимата

И защо да изберем това място за почивка тази година

Туризмът на Канарските острови е доста развит. Плажовете, флората и фауната привличат много хора. Там може да се практикуват водни спортове като напоследък интерес представляват гмуркането и подводната фотография. През 2023 г. архипелагът е привлякъл 14.1 милиона чуждестранни посетители, което е рекорд за островната група. Оказва се, че всичко това обаче никак не се нрави на местните. 

Жителите на Канарските острови планират протести и стачки в отговор на прекомерния туризъм. Кампаниите казват, че неустойчивият наплив от посетители съсипва живота в горещата ваканционна точка. Една активистка група на остров Тенерифе дори планира гладна стачка заради строителството на два нови хотела.

Властите бяха спрели работата по Hotel La Tejita и Cuna del Alma в Пуертито де Адехе на Тенерифе заради екологични нарушения, но строителството наскоро беше възобновено.

Canarias Se Agota ( в превод "Канарските острови са разпродадени") е група, която планира да проведе демонстрации на 20 април в Тенерифе, Гран Канария, Лансароте и Ла Палма под мотото "Канарските острови имат ограничение".

Canarias se exhausta ("Канарските острови са изтощени") е друга ключова група зад плановете за протестите в целия остров.

Снимка 660740

Източник: iStock

"Ние на тези острови винаги сме били много гостоприемни към туристите. Но искаме по-устойчив туризъм", казва Рубен Зерпа от Canarias Se Agota пред Euronews и продължава: "Тенерифе е малък остров с ограничени ресурси. Пътищата са претоварени с трафик, хотелите са пълни и е нетърпимо и поради ред други причини."

Испания иска да наложи нови правила, но нито местните, нито туристите са съгласни

Испания иска да наложи нови правила, но нито местните, нито туристите са съгласни

Ето какво предлагат да се промени

Зерпа добавя, че туризмът е повишил цените на наемите, което ги прави недостъпни за много местни жители. "Печеля около 900 евро и живея с партньора си, но наемът е 800 евро на месец. Това е Санта Круз, който дори не е една от най-скъпите части на острова", казва той.

Много други от протестиращите пък твърдят, че Airbnb и Booking са като рак, който поглъща острова малко по малко. Иван Сердена Молина, който помага за организирането на протестите, казва пред местния информационен бюлетин The Olive Press, че местните жители са принудени да спят в колите си и дори в някои от пещерите, тъй като жилищата се разграбват от туристически оператори.

Снимка 660742

Източник: iStock

"Нямаме нищо против индивидуалните туристи, но индустрията расте и расте и изразходва толкова много ресурси, а островът не може да се справи", казва той.

Една местна организация смята, че островите "колабират социално и екологично" под натиска на масовия туризъм. Доклад на Ecologists in Action предупреждава, че почти 34% от местното население, което е близо 800 000 души, са изложени на риск от бедност или социално изключване.

Силбо гомеро - странният език с подсвиркване, който още използват на Канарските острови

Странният език с подсвиркване, който още използват на Канарските острови

Eдин от най-необичайните и интересни езици

Наводненията от почиващи на Канарските острови също оказват натиск върху здравните услуги, управлението на отпадъците, водоснабдяването и биоразнообразието.