В неделя миналата седмица, 28 май, жителите на Венеция забелязаха флуоресцентно зелено петно в близост до моста Риалто на Канале Гранде, което постепенно нарастваше. Почти веднага се разпространиха снимки, на които се видя, че гондолите и водният градски транспорт обаче съвсем необезпокоявано си преминават по трасето.

Венеция, гондолите, рекордната суша и пресъхването на каналите

Кал вместо гондоли - какво се случва във Венеция

До какво води сушата

Зеленото петно се появява в момент, когато градът отпразнува събитието с лодки Vogalonga, създадено с цел възстановяване на венецианските традиции и за насочване на вниманието към околната среда и природата. Архитектурното биенале е другото събитие, което бе открито уикенда.

Няколко дни след появата на зеленото петно в Канале Гранде обаче става ясна и причината за него. Според екологичните власти флуоресцентният цвят е причинен от химикал, който обикновено се използва при подводно строителство, за да помогне идентифицирането на течове.

Химикалът не е токсичен, но остава неясно как се е озовал в канала. Мнението на Регионалната агенция за околна среда във Венеция обаче е, че предвид изпуснатия обем, е малко вероятно да става въпрос за инцидент.

До този момент никой не е поел отговорност за акта, като местната полиция разследва различни възможности, включително и екологичен активизъм, пише CNN. Допълнителни резултати от проведени тестове тепърва се очакват - именно те могат да помогнат за идентифицирането на точното количество вещество, попаднало във водата.

Канал Гранде, Венеция, Луиджи Бруняро и защо и кого ще черпи с вечеря кметът

Кого ще черпи с вечеря кметът на Венеция

И кой успя да го ядоса

Любопитно е, че това не е първият път, в който Канале Гранде променя цвета си. През 1968 г., по време на годишното Венецианско биенале, аржентинският художник Николас Гарсия Урибуру боядисва водите на канала в зелено с флуоресцентно багрило, наречено флуоресцеин. Идеята му е по този начин да привлече вниманието към екологичните проблеми и връзката между природата и цивилизацията.