Изглежда като инструмент за мъчения, но може да се окаже нещото, което ще промени кожата ни завинаги. Дермаролерът или микронийдъл ролерът (от micro-needling, микро игли от английски) се използва за заличаване не само на бръчици, но и за премахване на петна и белези от акне например.

Снимка 405788

Източник: iStock

Състои се от валяк с десетки микро игри, който се прокарва по кожата с повтаряеми движения и създава по нея микро каналчета. Организмът реагира на тях като на наранявания и започва да произвежда усилено колаген и еластин, в резултат на което кожата става по-опъната, а циркулацията на кръв се стимулира.

Дермаролерът е създаден през 90-те, когато изследванията за влиянието на третирането на белези от акне с микро игли показват смайващи резултати. Първоначално терапията се прави само при дерматолог, но вече всеки може да купи ролер на достъпна цена и да прави процедурите сам у дома.

Снимка 405789

Източник: iStock

Няколко са важните неща, които да запомним при ползването да микро иглите. В зависимост от проблема, който третираме (белези, бръчки, петна, торбички под очите), дължината на иглите е различна.

Процедурата се прави максимум два пъти в седмицата, а ролерът се дезинфекцира преди и след нея.

Движенията са нежни, но повтаряеми - 6-10 пъти хоризонтално и пак толкова вертикално. След нея е добре да нанасяме серум (като хиалурон или колаген), а употребата на слънцезащитен продукт е задължителна.