996 - така се нарича работният режим, който много китайски компании прилагат, за да извлекат максимални резултати от работниците си. Тази философия е дело на милиардера Джак Ма, основател на Alibaba и един от най-влиятелните бизнесмени в света.

Снимка 420025

Източник: GettyImages

Преди време Джак Ма е успял да убеди служителите си, че да работиш от 9:00 сутринта до 9:00 вечерта шест дни в седмицата е добра идея, и така се е зародил този безумен работен график, известен като 996.

Джак Ма се оттегля от Alibaba

Джак Ма се оттегля от Alibaba

Дали това ще бъде краят на една ера

Режимът се прилага предимно в технологичния сектор в Китай, но не само, като сред всичките над 150 компании, които залагат на тази методология, са имена като Huawei, Tencent и Alibaba.

Наскоро в платформата GitHub на Microsoft се появиха оплаквания от голям брой китайски работници, които търсят съпричастност и помощ от колегите си отвъд Океана.

В постовете се разказва как някои служители свършват в интензивно болнично отделение, заради ефектите върху здравето, които 996 режимът оказва.

Други изтъкват, че местните закони в Китай позволяват до 40-часова работна седмица и до 36 часа извънреден месечен труд, което означава, че всички компании, които разчитат на 996, са в голямо нарушение.

Както можем да се досетим обаче, никоя от тях не е била санкционирана засега. Нещо повече, някои от компаниите в "черния списък" са ограничили достъпа на служителите си до GitHub и, съответно, до бунтарските дискусии.

Защо не бихме искали да работим в Япония

Защо не бихме искали да работим в Япония

Работната култура, която коства животи