Горещите летни дни са времето, когато се сещаме, че трябва да пием повече вода, за да не се обезводним. Какво обаче означава тялото ни да е хидратирано?

Колко вода наистина трябва да пием на ден (и още няколко мита за правилната хидратация)

Колко вода наистина трябва да пием на ден (и още няколко мита за правилната хидратация)

Много важно, особено през лятото

Млади завинаги е дигитален проект на lifestyle.bg с информация за всеки, който е готов да отключи личния си потенциал да живее по-дълго, по-добре и по-щастливо.

Човек губи вода чрез дишането, потенето и отделителната си система. Тъй като тялото ни има ограничена способност да съхранява вода, трябва да я наваксваме отвън, като пием достатъчно течности в рамките на денонощието.

Обичайната препоръка е жените да пият най-малко по 2.7 л вода на ден, а мъжете - по 3.7 л, припомнят Time.

Не е задължително обаче да посягаме точно към водата, за да останем хидратирани. Ето и някои други подходящи течности (не, алкохолът не е сред тях).

Мляко

Снимка 654553

Източник: iStock

Млякото съдържа 90 % вода. Като допълнителен бонус в него има калций и протеин, а в случай, че искаме да избегнем мазнините, можем да изберем нискомаслено.

Богати на вода плодове и зеленчуци

Снимка 669829

Източник: iStock

Диня, пъпеш, ягоди, спанак, зеле, тиква не само ни осигуряват вода, но и фибри, витамини и минерали.

Електролитни напитки

Снимка 665857

Източник: iStock

Когато се потим, губим тези вещества, които провеждат електрическите импуси в тялото. Затова трябва да ги наваксаме. Ако не сме спортисти и тренировките ни продължават под час, пиенето на вода е достатъчна мярка за възстановяване на електролитния баланс в организма. Ако обаче имаме по-голяма физическа натовареност, готовите електролитни напитки винаги трябва да са ни под ръка.