Грубото отношение на някого към нас може наистина да развали деня ни. И докато се осъзнаем дали ние сме направили нещо погрешно или другият просто си изкарва яда, настроението ни вече се е развалило.

Позитивни мисли, благодарност, вдъхновение - как да се събудим усмихнати

Как да се събудим усмихнати

С пет лесни трика

За да не ни се случва подобно неприятно преживяване обаче, терапевтът Кимбърли Мофит качва полезно видео в TikTok, в което споделя няколко съвета за справяне с груби хора.

Можем да се доверим спокойно на думите ѝ, тъй като има докторска степен по психология, а и освен това обещава, че трите ѝ съвета могат да накарат грубияна да пожелае изобщо и да не ни е заговарял.

Ето и кои са въпросните начини за справяне с грубото отношение на другите.

Игнорираме реакцията "борба или бягство"

По думите на Кимбърли Мофит, когато някой ни нагруби, сме склонни да отвърнем с физическа реакция. В такъв момент е очаквано да усетим тялото си по-напрегнато, дланите ни да се изпотят, сърцето ни да учести пулса си, а зениците ни да се разширят.

Снимка 597776

Източник: iStock

Ние обаче не бива нито да се поддаваме на гнева и да отвръщаме също с грубост, нито пък да "избягаме".

Правилният подход в ситуацията е да си поемем дълбоко въздух и да не казваме нищо. Така човекът срещу нас ще се почувства неспокоен и объркан и това ще го "извади от играта".

Използваме метода на Том Круз

Колкото и абсурдна да звучи ситуацията, настина е имало момент, в който докато е бил на червения килим, актьорът е бил напръскан с вода в лицето.

Вместо да се ядоса обаче, той е започнал да задава въпроси, да пита човека дали е добре и защо е предприел подобно действие.

Снимка 597774

Източник: iStock

На момента Том Круз е реагирал точно така, както и трябва. Задаването на въпроси е ефективен метод за справяне с груби хора, защото насочва вниманието към това колко нелепа е ситуацията и кара "нападателя" да се засрами.

Правим правилния жест

Кимбърли Мофит разкрива, че хората са груби, когато си търсят прилив на допамин. Ние обаче имаме способността да ги лишим от него.

Снимка 597775

Източник: iStock

По думите на терапевта грубите хора се чувстват добре, щом могат да си изкарат яда върху някого, особено когато видят, че реагираме и физически.

Цели, навици, позитивно мислене и как да бъдем по-щастливи и по-успешни

Как да бъдем по-щастливи и по-успешни

Силата на позитивното мислене не е просто клише

Това, което трябва да направим в подобна ситуация е просто да се завъртим и да им обърнем гръб с отворени длани. Този жест показва доминацията ни и така човекът срещу нас не получава никакво удовлетворение от развоя на събитията, пише Metro.