През последните години периодичното гладуване се превърна в един от най-популярните хранителни режими. Но вероятно по-малко хора за чували за т. нар. TRE хранене (time-restricted eating), което просто е разновидност на периодичното гладуване. То се характеризира с ограниченото в определен времеви прозорец хранене и според нови открития на изследователите е свързано с благоприятни за тялото ни ефекти.
Учени от Института за биологични изследвания Salk и Калифорнийския университет в Сан Диего са открили, че храненето в ограничен прозорец от време може да подпомогне контролирането на глюкозата и загубата на тегло при възрастни с метаболитен синдром.
Новото изследване, публикувано в Annals of Internal Medicine, фокусирано върху този хранителен режим, оценява влиянието му върху регулирането на глюкозата, мазнините и загубата на тегло при възрастни с метаболитен синдром. Нужно е да отбележим, че метаболитният синдром включва набор от рискови фактори, които са свързани с повишения риск от развитие на диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и висок холестерол.
Заключенията на учените показват, че храненето в ограничен прозорец от време, комбинирано със стандартните хранителни препоръки, води до подобрения в контрола на глюкозата, намаляване на теглото и мазнините, в сравнение само със следването на стандартните препоръки за здравословно хранене.
Източник: iStock
За да достигнат до този извод, учените наблюдават 108 участници, включили се в изследването, като също и проследяват хранителните им навици чрез приложение. Участниците са били разделени на случаен принцип в две групи. Първата е получила съвети за здравословен начин на живот и хранене, като например спазването на средиземноморската диета. Втората пък освен тези насоки, е получила и инструкции да се храни в прозорец между 8 и 10 часа през деня.
Наблюденията продължават за период от три месеца. През това време хората и от двете групи са използвали приложението, за да отчитат всекидневно времето си за хранене.
Според крайните резултати групата, която се е хранила в ограничен часови диапазон, е намалила теглото си, предимно от мазнини. Наред с това са отчетени и подобрения в контрола на кръвната захар, както и нивата на хемоглобин A1c. Тези данни предполагат, че този начин на хранене има положително въздействие върху гликемичния индекс и кардиометаболичното здраве.
Източник: iStock
От храненето в по-ограничено време през деня могат да се възползват хора, които имат нужда от свалянето на излишни килограми. Разбира се, да се храним с полезни и здравословни храни остава приоритет при отслабването, но консумацията им в по-малък прозорец от време през деня подпомага тялото да изгаря мазнини.
Въпреки положителните резултати, учените са на мнение, че трябва да се направят допълнителни проучвания с по-голяма продължителност, повече участници и на повече места, за да се разбере повече за въздействието на този хранителен режим върху здравето.
Настоящото изследване подкрепя заключенията на други досегашни изследвания, че храненето в ограничени часове може да има ползи за здравето. И преди се е предполагало, че то може да подпомогне загубата на излишни килограми при хора с наднормено тегло или затлъстяване, както и да подобри нивата на холестерол и триглицериди, което съответно да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, пише Medical News Today.