Тази година големите жеги дойдоха още преди настъпването на астрономическото лято, което е днес, 20 юни. И докато някои им се радват истински, други буквално се чудят как да оцелеят. Всеки понася топлината по различен начин, но е добре да знаем някои основни правила, които трябва да спазваме при високи показания на термометъра навън.

Съветите на СЗО как да се охладим в жегата

Как да се охладим в жегата

И за какво да внимаваме

Стоене на закрито

Разходките и физическата дейност на открито не са никак препоръчителни в най-топлите часове на деня. Тогава трябва да бъдем на закрито, в климатизирани или проветри помещения, като се стремим температурната разлика между вътре и навън да не бъде повече от 5 градуса. Тази препоръка важи преди всичко за хората над 65 години, тези със сърдечно-съдови проблеми и наднормено тегло.

Хидратация

Тя е важна винаги, особено когато дойдат жегите. Ако не приемаме достатъчно вода, рискът да се обезводним е голям, а това води до редица усложнения в здравословното ни състояние. В жегата важи правилото, че не чакаме да ожаднеем, за да пием вода. А тя не бива да е много студена, за да не стресираме организма.

Снимка 670261

Източник: iStock

Храни и напитки

През най-топлите дни трябва да избягваме или да намалим до минимум приема на алкохолни и кофеинови напитки, както и на тези с високо съдържание на захар. Същото важи и за сладките храни - всички те могат да допринесат за обезводняването на организма.

Пикантната храна също трябва да се избягва, защото повишава телесната температура и потенето, което може да ни дехдратира. Не бива да приемаме и всякакви тежки храни, за чиято преработка тялото ни изгаря прекалено много енергия, защото това води и до отделяне на още топлина. Затова високопротеиновото хранене е добре да остане за вечеря.

Лекарства

Някои медикаменти правят жегата по-трудно поносима и трябва да бъдем с особено внимание, ако ги приемаме. Това са някои лекарства за кръвно и сърдечни проблеми като бета блокерите, антихистамини срещу алергии, транквиланти и някои антипсихотични лекарства, както и дуиретици. Всички те оказват влияние върху изпотяването, а оттам и на охлаждането на организма, обяснява Forbes.

Снимка 670263

Източник: iStock

Облекло

То е много важно в горещините. Освен че трябва да е светли цветове, за да не привлича слънцето, винаги трябва да залагаме на леки, свободни и естествени материи, които да позволяват бързото изпаряване на потта, за да не се стига до претопляне.

Жегата и рисковете за здравето, които носят високите температури

Как жегите влияят на здравето ни

Вредите са повече, отлкото предполагаме

Топлинен стрес

Прекарването на дълго време на открито при много високи температури може да доведе до това състояние, което се характеризира с невъзможност на автономната нервна система да регулира правилно телесната температура. А то е предпоставка за крампи, обриви и дори инсулт и инфаркт. Затова никога не бива да подценяваме жегите.