Ако кафето е нашият задължителен старт на деня, то надали ще се трогнем от предупрежденията на някои специалисти, че може да бъде и вредно - в определени условия и количества. Със сигурност обаче искаме да научим как можем да го направим не само по-вкусно, но и по-полезно.

Кафето, разтворимото кафе и ползите от него за сърцето

Разтворимото кафе и ползите за сърцето

Не е за подценяване

Е, оказва се, че това не е никак сложна задача. Според проучване, проведено в Института по естествени науки на Университета в Мичиган, малко количество канела, добавена към сутрешната чаша кафе, действа благоприятно на метаболизма и той работи по-ефективно през целия ден.

Изследователите третират проби на човешки мастни клетки с канелен дехид - съединението, което е "виновно" за специфичния вкус и мирис на канелата. Под влияние на това вещество клетките започват да създават повече ензими, стимулиращи метаболизма, което ги кара да изгарят, вместо да съхраняват допълнителни мазнини.

Снимка 551408

Източник: iStock

По време на изследването не е установено с колко точно можем да отслабнем, ако всеки ден добавяме щипка канела към кафето си.

Банани, канела и какви са ползите от чая с плода и подправката преди лягане

Защо да пием чай от банан преди лягане

И студеният вариант върши същата работа

Едно е сигурно обаче - тя не може да ни навреди, защото има още редица ползи за организма - антибактериално действие, пълна е с антиоксиданти, намалява кръвното, успокоява стомаха и още много. Освен това, прави кофеиновата напитка още по-ароматна, предава The Healthy.