По-малко е от лате, но е по-различно от кортадо и макиато. Що е то?

Кафе, турско кафе, каква е историята му и как се приготвя

Кое е кафето на приятелството

Историята му ни връща векове назад

Пиколо лате (piccolo latte) или малко лате, както предполага преводът от италиански. Нека обаче името му не ни подвежда, защото малкото лате не е създадено по идея на италианците, а на австралийците, на които им се е искало да пият кафе с мляко през целия ден, но то да бъде по-малко по размер от латето.

За да си приготвим и ние едно малко лате, е нужно към една част чисто еспресо да добавим две чести затоплено на пара мляко, като оставим от пяната само малко количество най-отгоре в чашата. Докато стандартното лате е около 230 мл, то по-малката му версия е почти наполовина - 90 до 120 мл.

Снимка 598509

Източник: iStock

Заради размера си пиколо латето е сравнявано с кортадо и макиато, но всъщност се различа и от двете. Кортадото се прави с равни части еспресо и мляко с малко или без никаква пяна, докато за макиатото пък се добавят само супена лъжица или две мляко към дозата еспресо.

Кафе, кафе нитро, азот, как се приготвя то и по какво си прилича с бирата

Кафето, което прилича на... бира

Има мехурчета, разбира се

И както вече уточнихме, малкото лате си го приготвяме в съотношение 1:2 съответно еспресо и топло мляко, с тънък слой пяна отгоре. Това, което се получава, е едно по-малко интензивно, по-млечно, деликатно и малко по-сладко кафе в сравнение с кортадо и макиато, пише Tasting Table.