Предвид екологичните проблеми, с които се сблъскваме, все повече и повече се опитваме да се грижим за планетата чрез малки жестове в дома, като например избор на уреди с по-висок енергиен клас, рециклиране и т.н.

Кафето, климатичните промени и ще останем ли без кофеиновата напитка

Ще се превърне ли кафето в лукс

Какво може да причини това

Въпреки че сме по-наясно с важността на предприемането на устойчиви мерки в домакинството, не си даване сметка как замърсяваме с някои дребни продукти, които са се превърнали в неизменна част от ежедневния ни живот.

Заплаха за околната среда

За да получим дневната доза кофеин, понякога избираме кафемашините с капсули, главно заради бързината и комфорта, които получаваме. Просто поставяме капсулата в машината, натискаме бутона и, без да цапаме, имаме своята чаша кафе с чуден каймак.

Снимка 461367

Източник: iStock

Капсулите обаче, колкото и практични да са, са изработени от пластмаса или алуминий, и представляват заплаха за околната среда, тъй като не са биоразградими, пише Hola.

Как да рециклираме кафе капсулите

Всяка капсула от шест грама кафе има още три грама опаковка, които са предимно алуминий и пластмаса. Много хора погрешно изхвърлят капсулите в контейнерите за хранителни отпадъци или в тези за пластмаса. И в двата случая това е грешно. 

Капсулите трябва да се депозират в специфичните места за събиране, предоставени от марките, тъй като имат различна система за рециклиране. Част от съдържанието остава вътре в капсулата и е необходим специален процес, за да може да се извърши адекватно разделяне.

Снимка 461368

Източник: iStock

Някои марки, като Dolce Gusto, освен че имат специфична система за събиране, дават на тези капсули втори живот. Компанията има амбициозен проект за цялостното рециклиране, способно да превърне отпадъците във висококачествен тор и в нови офис консумативи и мебели.

За съжаление в България такива специфични контейнери липсват, което означава, че всяка една капсула не се рециклира правилно, а това вреди на околната среда. 

Капучино, лате и каква е разликата между двете кафе напитки

Разликата между капучино и лате

Малка, но от съществено значение