Вероятно всеки човек в живота си е имал поне няколко безсънни нощи. Доста трудно се преодоляват обикновено сутрините след това, но не е и невъзможно, разбира се. Чаша хубаво кафе определено би помогнала.

Кафе, Италия, Америка, лате и как се приготвя то

Кое е любимото кафе на американците

Колкото повече мляко, толкова по-добре

По-специално, най-събуждащо действие има кафето, наречено "Червено око" (Red Eye). Любопитното при него е как си е получило името. И естествено, няма да пропуснем да споделим. Оказва се, че името му прави препратка тъкмо към безсънните нощи и зачервяването на очите, което обикновено се получава. И както вероятно вече сме и се досетили, това кафе определено е силно.

За разлика от повечето други кафета, които съчетават шот еспресо с вода или мляко, Red Eye смесва шот еспресо с... повече кафе. Заслугата за създаването на този вид кафе си приписва веригата Starbucks, но него вече може да си го поръчаме почти навсякъде. Дори спокойно можем да си го направим и вкъщи.

Снимка 588931

Източник: iStock

За целта си приготвяме кафе на шварц машина, сипваме си от него в чаша и добавяме един шот еспресо. По този начин вкусът на Red Eye наподобява този на американото, но е по-плътен, заради еспресото. Накрая се получава чудесна комбинация от леката сладост на шварц кафето с горчивината на еспресото.

А резултатът - зачервените очи се превръщат в широко отворени, кристално събудени очи. Шегата обаче да оставим настрана, предвид че Red Eye е вероятно най-силното от всички видове кафета. Можем да му бъдем само благодарни, че ни спасява след безсънни нощи, събуждайки ни ефективно.

В случай че пък сме по-експериментаторски настроени и бихме пробвали дори още по-екстремна версия на това кафе, новината е добра - има накъде още да подсилваме ефекта.

Кортадо, Испания, кафе и как предпочитат да го пият испанците

Кое е любимото кафе на испанците

Мм... гладко и кремообразно

Съществува и "Черно око" (Black Eye), което се прави с две дози еспресо вместо с една. И ако си мислим, че това вече трябва да е крайният предел, лъжем се. По-силно дори и от Red Eye, и от Black Eye, е "Зелено око" (или "Мъртво око", Green Eye/Dead Eye) - за него се слагат цели три шота еспресо, пише Tasting Table.