Електрическият I-Pace на Jaguar не е точно нов модел, понеже се появи за пръв път преди точно три години. Сякаш за да ни подсетят за съществуването на своя екологичен спортен джип, от компанията му организираха специално предизвикателство, наречено "Еверестинг".

Запалените велосипедисти добре знаят какво е това, но за останалите се налага леко уточнение.

Еверестинг е предизвикателство, в което велосипедист изкачва дадена стръмна отсечка многократно в рамките на едно каране, за да постигне кумулативно изкачване равно или по-голямо от височината на най-високия връх на земята Еверест - 8848 метра.

Еверестинг може да направим с колелото си и на някое малко хълмче в парка, стига да сте готови да го изчакваме и спускаме стотици пъти.

Снимка 533911

Източник: Jaguar

За колоездач това звучи като сериозно предизвикателство, но такова ли е за автомобил? Да, ако автомобилът е електрически, а целта му е да изкачи "Еверест" с едно зареждане на батерията.

Разбира се, за да е истински този Еверестинг, няма как да минем без колоездач, като в случая от Jaguar са избрали не кой да е, а Елинор Джейн Баркър, която е олимпийски, двукратен световен и шесткратен европейски шампион по пистово колоездене. За разнообразие обаче този път тя е взела велосипеда си само за фотосесията, а през останалата част от времето е управлявала колата.

Снимка 533909

Източник: Jaguar

В крайна сметка Баркър и нейната машина успяват да се справят със задачата, като за целта изкачват над 16 пъти най-високата асфалтова пътна отсечка във Великобритания, която се намира в "планината" Грейт Дън Фол. За любителите на математиката всяко изкачване се е равнявало на точно 547 метра положителна денивелация.

Разбира се, при всяко спускане, Jaguar I-Pace е използвал гравитацията, за да възвърне част от изгубената за изкачването електроенергия, като инженерите на компанията са изчислили, че за цялото предизвикателство това му е спечелило цели 93 километра пробег.

Снимка 533912

Източник: Jaguar

Еверестинг предизвикателствата набират все по-голямо популярност, гласи последната информация от най-популярното приложение за колоездачи Strava. Според данните, желаещите да се пробват във въпросната дисциплина са скочили с 600% през миналата година.

Снимка 533910

Източник: Jaguar

Този Еверестинг обаче не се върти толкова около човешката сила, а е по-скоро демонстрация на възможностите и технологиите на Jaguar I-Pace, който успява да покори второто най-високо възвишение в Англия цели 16 пъти с едно зареждане на своята 90-киловатчасова батерия.

Грейт Дън Фол е най-високият асфалтиран път в Англия и сред колоездачите е известен като "Британския Мон Венту" - директна препратка към едноименния техничен етап в Алпите, който е част от легендарното състезание Тур дьо Франс.

Английската отсечка е дълга 5.8 километра и е изпълнена с обратни завои и участъци с 20% наклон. В най-високата си точка тя достига 848 метра надморска височина.

В крайна сметка Баркър успяла да измине общо 199.6 километра по време на изпитанието, като на финала 31% от заряда на батерията бил съхранен, който според компютъра на колата е достатъчен за допълнителните 128.7 км.