Да си по цял ден у дома за мнозина е голямо изпитание. А да си с половинката си под карантина може да бъде както плюс, така и минус. Някои двойки не са свикнали да прекарват цялото си време заедно и резултатът вече е видим в Китай - бум на разводите след края на извънредното положение.

Ако не искаме и ние да излезем от пандемията като прясно необвързани, по-добре да вземем мерки навреме. А те се изразяват в няколко прости правила, за да има мир и разбирателство. Тях ни споделя британският психотерапевт Андрю Маршъл.

Занимания

Няма лошо всеки да има своите хобита и интереси, на които да отделя известно време. Но трябва да има и определени дейности, които да извършваме заедно. И те трябва да си приятни и на двамата. Независимо дали говорим за онлайн курс по чужд език, приготвяне на вечеря и гледане на филми, или за домашни тренировки.

Снимка 474047

Източник: iStock

Домашни задължения

Когато и двамата сме си у дома, съвсем спокойно можем да си ги разпределим. Всеки прави каквото му е приятно и дава своя принос за това домът да е чист и подреден.

Граница

В момента сме много внимателни на тази тема. Внимаваме на какво разстояние стоим от другите в супермаркета. Колебаем се дали е добре да оставим напълно сами възрастните си роднини заради риска да ги заразим. А когато с половинката сме по цял ден заедно, също се нуждаем от известни граници в отношенията.

Най-важната, която трябва да поставим, е между работата и личните отношения. Това е трудна задача, ако и двамата работим от вкъщи. Особено ако не сме се справяли и с нея, когато сме работили от офиса.

Снимка 474043

Източник: iStock

Когато всеки работи в отделна стая, другият трябва да знае, че не е редно да го прекъсва. Но може да почиваме по едно и също време за обед и следобедно кафе, както и за малко приказки как върви работата. Но най-важното е да не позволяваме работните неволи да покачват напрежението помежду ни.

Спасение

Когато любимият човек ни изглежда разстроен, най-логично е да се опитаме да го успокоим и развеселим. Но невинаги това е правилната тактика и понякога може да доведе до неочакван скандал.

Всеки човек се нужда от време и пространство, където да остане насаме с мислите и чувствата си. И ако не му се говори точно сега, трябва да уважим това. Ако пък има желание за диалог, трябва да изслушваме, да искаме да разберем повече и да попитаме как бихме могли ние да помогнем

Но е много важно да не обвиняваме половинката, че прекалено много се притеснява за дадено нещо, защото така оставяме усещането, че е недоразбран, а проблемът му - подценен.

Снимка 474045

Източник: iStock

Мъдрост

В подобни трудни ситуации най-важното е да запазим логичното си разумно мислене. Не бива да сме нито прекалени песимисти, нито големи оптимисти. Например - трябва да продължаваме да работим в посока увеличаване на приходите си (доколкото е възможно), но и да сме подготвени за лош финансов сценарий и да не правим ненужни покупки.

Настояще

Депресията идва тогава, когато не спираме да съжаляваме за миналото и да се тревожим за бъдещето. А животът е сега, в този момент. Затова е добре често да питаме себе си и половинката си как са нещата сега. И в повечето случаи ще успяваме да намерим повече позитиви, дори в малките неща.

Важното е да не оставяме негативизмът да ни превземе, защото е заразен. Затова всяка негова проява трябва да бъде контрирана с умерена доза оптимизъм. В подобни моменти много помагат и общи, но реалистични, планове за бъдещето, пише Daily Mail.

Коронавирусът, домашните любимци и няколко важни съвета към стопаните

Как да се грижим за домашния любимец по време на коронавирус

Няколко ценни препоръки, които да спазваме

Лесно можем да направим и настоящето по-щастливо с малки жестове на внимание и любов. Да направим кафе за двамата сутрин, да приготвим любимото ястие, да дадем на половинката да избере филма, който да гледаме.