360-градусовите камери успяха да променят начина, по който запечатваме света около нас и ни дадоха възможност да го погледнем от друга перспектива - буквално. Безспорно лидер при тези устройства са Insta 360, които тази седмица представиха новия си модел Х4. И някои веднага я определиха като всичко, от което се нуждаем в една екшън камера.

JOBY SeaPal и всичко за калъфът, с който можем да превърнем смартфон в екшън камера

Как да превърнем смартфон в екшън камера

Заслужава ли си

Новото и най-интересното в последния модел е заснемането на 360-градусово видео в най-високата резолюция 8К - възможност, която никоя камера на пазара не предлагаше досега. Производителите обясняват, че тази резолюция търпи и качествена последваща обработка като гарантират, че можем да изрязваме и редактираме видеата, без това до повлияе негативно на тяхното качество. 

8К видеото може да се стори бавно на някои, защото е с 30 кадъра в секунда, което всъщност е стандарт. Но Insta 360 Х4 има възможност и за видеоклипове съответно в 5.7K/60p и 4K/100p. Може да я използваме и като обикновена широкоъгълна екшън камера и да записваме клипове с резолюция 4K/60p. Видеата на забавен кадър също са още по-впечатляващи.

При всички формати е налична опцията, която познаваме и от предходните модели - да изтриваме селфи стика от кадрите за още по-добър ефект. Така видеата изглеждат сякаш са заснети от дрон или пък имаме личен снимачен екип, докато всъщност сме били само ние и нашата Insta 360 Х4.

Резолюцията на снимките също е увеличена, като с новия модел можем да заснемаме 360-градусови кадри в 72MP формат, за които е налична и функция за премахване на страничния шум чрез изкуствен интелект. Това е една от AI функциите, които новият 5nm процесор поддържа. Сред останалите е и подобрено редактиране, което дава възможност за добавяне и на над 30 ефекта, както и жестов контрол, обяснява производителят, цитиран от PetaPixel.

И тъй като все пак говорим за екшън камера, която се използва навън и понякога в доста динамични и екстремни ситуации, от Insta 360 са помислили и за защитата, най-вече на лещата, която е изпъкнала и много лесно може да се счупи или надраска.

Х4 идва със специални протектори за нея, които могат лесно да се поставят и премахват. 2.5-инчовият тъчскрийн е с покритие GorillaGlass, което го защитава от счупване и надраскване.

360-градусовата камера може да се използва и под вода на дълбочина до 10 метра, без да са необходими допълнителни аксесоари. А ако си закупим и специалния Dive Case, можем да се гмурнем на цели 50 метра и да заснемем невероятни подводни кадри.

GoPro Hero 12 Black и всичко за новата екшън камера

С какво ще ни изненада новата GoPro Hero 12 Black

Доста по-голяма батерия

Друг голям плюс на новия модел е и по-голямата батерия с капацитет 2290 mAh, която обещава с цели 67% по-дълго време за запис от предшественика му. По информация на производителя, с Insta 360 Х4 можем да заснемем 135 минути видео във формат 5.7K/30p. Така камерата се превръща в наш верен спътник при всяко приключение, независимо дали сме създатели на съдържание или просто ентусиасти, които искат да трупат спомени.