От години се говори за имунотерапията като иновативен и успешен метод за борба с онкологичните заболявания. Последното изследване на учени от Университета в Кардиф и резултатът от него възлагат още по-голяма надежда в тази посока.

Нов тип имунни клетки, които успешно убиват ракови образувания в различни части на тялото, са открити неволно от изследователите. Те анализират кръв от кръвна банка с идеята да намерят имунни клетки, които могат да се борят с бактерии. Вместо тях откриват съвсем непознат досега тип Т-клетки.

Тази нова имунна клетка се различава от познатите досега по своя рецептор. Той действа като кука, която прихваща раковите клетки в организма и не оказва ефект върху здравите клетки.

Снимка 462714

Източник: iStock

Проведените изследвания доказват, че откритите имунни клетки успешно борят рак на белия дроб, кожата, кръвта, дебелото черво, гърдата, костите, простатата, яйчниците, бъбреците и шийката на матката. Ефект, за който досега учените не можеха и да мечтаят, пише The Telegraph.

И сега се прилагат различни видове имунотерапия, но те дават положителен ефект само върху определени типове левкемия, но не са ефикасни върху повечето видове рак. Този тип лечение е свързан с взимане на имунни клетки от пациента, промяната им на молекулно ниво и обратното им инжектиране.

Гравитацията, раковите клетки и какъв ефект оказва върху тях

Ефектът на гравитацията върху раковите клетки

Изненадващ резултат

Предстоят още изследвания на новооткритите имунни клетки, които показват значително по-добър ефект върху повечето типове рак. Възможно е те да са налични у много хора, но по една или друга причина да не са активирани. В бъдеще може да се говори и за ваксина срещу онкологични заболявания, основана на това откритие.