Едно от любимите ни ястия по това време на годината е имам баялдъ. Рецептата е ясна и позната - едва ли има някой, който не е опитвал пълнените патладжани с домати, чесън, лук и много зехтин. Но името на ястието определено представлява интерес.

Уж име на манджа, а цяла история. Имам баялдъ всъщност означава "Имамът припадна". Има две различни, но сходни легенди за произхода на името, пише сайтът World Food Story.

Според първата местният имам се оженил и когато съпругата му е приготвила това ястие, той е припаднал от удоволствие.

Снимка 494924

Източник: iStock

Втората е разширен вариант. Отново имаме имам, който се оженил. В тази легенда обаче той не знаел, че жена му е страхотна готвачка. Като зестра тя донесла 12 бурканчета с най-добрия зехтин. Когато му приготвила това ястие, той бил във възторг и искал още. През следващите единадесет дни тя му приготвяла същото ястие. На тринадесетия ден той не бил посрещнат от любимата си патладжани. Причината – зехтинът свършил, нямало ястие с патладжани и... имамът припаднал.

Да, патладжаните наистина си искат много зехтин, но пък вкусът на ястието си заслужава.

Баба Гануш, глезеният татко и любопитните истории около името на патладжанения дип

Защо разядката от патладжани се казва Баба Гануш

Какво се крие за звучното ѝ име

Произходът на имам баялдъ, както обикновено се случва с традиционните рецепти, не е напълно изяснен. Смята се обаче, че е ястието е измислено някъде през XVII век. Може да се сервира топло, но по-често се предлага студено, като мезе.

Мелба, Хелън Мичъл, Огюс Ескофие и връзката между сладоледа, оперната певица и френския готвач

Защо мелбата се казва мелба

Кой се крие зад името на прочутия десерт