През последното десетилетие научихме, че големи групи от хора са склонни да харчат по над 1000 долара за нов смартфон, независимо дали финансите им го позволяват.

Новите и лъскави модели телефони се изкачиха по стълбицата на значителните ни инвестиционни приоритети и вече започвахме да се чудим дали това ще продължи вечно.

Скорошни данни на International Data Corporation (IDC) сочат, че тенденцията да харчим безумни суми за телефони вече е минало, а заслугата за това носят коронавирусът и обявената пандемия.

Снимка 497223

Източник: GettyImages

През 2020 г. продажбите на телефони на стойност под 400 долара ще съставляват около 73% от глобалния пазар, като през втората четвърт на годината 60% от продадените устройства са били на цена под 400 долара.

Продажбите на телефони под 200 долара в САЩ бележат забележителен 10% възход през изминалите месеци, казват от IDC.

В този дух прогнозите са, че потребителският интерес ще се насочи към смартфони с цени от 400 до 600 долара, което означава, че производителите ще трябва да се съобразят с предпочитанията и възможностите на потребителите.

Снимка 491065

Източник: Samsung

Още по-хубавото е, че IDC предвижда, че 5G моделите много бързо ще станат достъпни и средната им цена ще е точно 465 долара.

Всичко това не означава, че компаниите от ранга на Apple, Samsung и Huawei ще започнат да предлагат флагмани за по 600 долара, но със сигурност ще се постараят да разширят продуктите си в по-търсените ценови категории.