Вече официално можем да обявим смартфона за най-добрия приятел на човек. Освен за връзка със света и с най-близките, той може да ни послужи за плащания на POS терминал. А тенденцията в близкото бъдеще е да можем да правим още нещо полезно с устройството.

Всички, които имат кола, поне веднъж са имали неприятното усещане, че не знаят точно къде им е ключът. Да не говорим за дамите, при които намирането му често е свързано с дълго и изнервящо ровене в чантата. За да ни предпазят от от подобни неприятни ситуации, Hyundai представиха последната си иновация - Digital Key.

Keyless запалването на автомобила вече не е новост и се поддържа от повечето модели по-скъпи автомобили, произведени в последните няколко години. Но при тази екстра ключът отново трябва да е при нас, дори и да не бива да го вадим от джоба си.

Huydai пък ни предлага да отключим автомобила си, да го запалим и да направим различни настройки само чрез приложение за смартфон, който и без това винаги е в ръката ни. Важно е да се уточни, че то е специално разработено за марката. Технологията, която се използва, е Near Field Communication. Тя позволява на колата и телефона да комуникират помежду си, когато са в непосредствена близост.

След като доближим смартфона до дръжката на вратата, отворим я и седнем на шофьорското място, трябва да поставим устройството на мястото за безжично зареждане в централната конзола. След това само натискаме Start/Stop бутона и двигателят се включва. Това може да стане и от разстояние, чрез използване на Bluetooth.

Приложението може да се използва от до четирима души за един автомобил, като се запазват и различните предпочитания на всеки, като позициите на огледалата, седалките и волана, пише The Sun.

Марки като BMW също предлагат Digital Key за някои модели, но само под формата на специална карта, комуникираща с NFC чип. Същата технология за отключване и управление на автомобил чрез приложение за смартфон се използва от компаниите за споделено шофиране на електромобили, каквито има и у нас. 

Но когато говорим за управление на личното превозно средство от телефона, все още съществуват подозрения доколко е сигурно това. Въпреки че, явно това е бъдещето и трябва да свикваме с него.

Hyundai, отключването с пръстов отпечатък и поредната иновация

Коя кола ще се отключва с пръстов отпечатък

Близкото бъдеще е още по-близко

Технологични гиганти като Samsung и Apple работят по създаването на стандартизирани принципи за управление на автомобили чрез мобилни устройства, за да направят и споделянето на превозните средства по-лесно, независимо от тяхната марка.