Към 2015 г. се изчислява, че има общо 3.5 милиона поставени банкомати по целия свят. Най-високият от тях обаче е разположен на забележителна височина на тероторията на пакистанско-китайската граница.

Панамериканска магистрала и колко е дълъг най-дългият автомобилен път в света

Най-дългият автомобилен път в света

Магистрала като никоя друга

На невероятната надморска височина от 4693 метра, банкоматът е на върха на прохода Хунджераб. Това е най-високият асфалтиран граничен пункт в света и стигането дотам е едно от най-драматичните пътувания на планетата.

Покритите със сняг скалисти планински върхове Каракорум ограждат оскъдни вътрешни райони, а националният парк Хунджераб - дом на снежни леопарди и мархорски кози (националното животно на Пакистан), се простира, докъдето стига погледът.

Машината, която влиза в рекордите на Гинес за най-високо разположения банкомат в света, работи като всяка друга може да се използва за теглене на пари в брой, плащане на сметки за комунални услуги и извършване на междубанкови преводи на средства.

Националната банка на Пакистан искаше да покаже уменията си, като инсталира банкомата на възможно най-висока надморска височина, като част от зелената им инициатива.

Банкоматът използва слънчева и вятърна турбина за захранване. Той е в началната точка на китайско-пакистанския икономически коридор - регион, който се радва на много туристи и обикновено именно те са основните потребители на банкомата. Но не само.

"Наистина, някои поставят под съмнение ползата от банкомат на толкова далечно място. Но често забравяме хората, които охраняват нашите граници 24/7", казва пред BBC един от граничните охранители.

"Те може да са незначителни на брой, но често живеят в самия огромен парк и нямат друга възможност, за да прехвърлят заплатите си на своите близки и семейства."

Баноматът е монтиран на 6 септември 2016 г. На 18 ноември същата година е удостоен с титла от Книгата на рекордите на Гинес. Първоначално титлата за най-висок банкомат е държана от Union Bank of India, която инсталира своя машина през 2007 г. на Nathu-La - вековен планински проход, открит по Пътя на коприната, намиращ се на около 4359 метра над морското равнище в района Купуп, Индия.

Естония, остров Хийумаа и това ли е най-дългият леден път Европа

Пътят, по който коланите са забранени

Какви са правилата на движение по най-дългия леден път Европа

Като оставим настрана банкомата в Хунджераб, пакистанско-китайската граница е и един от най-интересните гранично-пропускателни пунктове в света, тъй като трафикът преминава от ляво на дясно шофиране, докато се движим от едната страна на границата към другата. От пакистанската страна цялото движение е ляво, докато от китайската страна движението - дясно. Следователно целият трафик трябва да премине от дясно шофиране, когато пресичаме от Китай, към ляво шофиране, когато сме вече в Пакистан.