В началото на седмица СЕО-то на Huawei Рен Женгфей обяви, че предвид прогнозите за драстичен спад в продажбите на телефони, компанията възнамерява да навлезе в редица нови индустрии.

Huawei, намаляването на производството на телефони и създаването на изкуствен интелект за други индустрии

Защо Huawei ще произведе по-малко телефони през 2021 г.

Huawei готви изкуствен интелект за свинеферми

Най-изненадващата от тях е свиневъдството, но Женгфей също така назова облачните услуги, потребителската електроника и електрическите автомобили като други потенциални сфери за развитие на марката.

Електромобилната индустрия може да се окаже сред първите, в които Huawei ще направи пробив, при това още през настоящата година, пише Reuters, цитирайки четири източника, близки до компанията.

Снимка 520544

Източник: GettyImages

Новинарската агенция съобщава, че Huawei вече води преговори със спонсорираната от правителството на Китай компания Changan Automobil, както и с друго дружество в същата индустрия на име BluePark New Energy Technology.

Обект на преговорите е възможността Huawei да използва съоръженията и фабриките на компаниите за сглобяване на собствените си возила.

Силно се съмняваме, че Huawei разполага с цялостни инженерни проекти за създаване на коли и е много по-вероятно компанията да обмисля да обогати и брандира настоящи EV модели от китайския пазар със собствените си технологии и марка.

Снимка 510369

Източник: GettyImages

Официалното становище на Huawei е, че компанията действително не планира да проектира електромобили, а да разработва и доставя технологии и услуги, които биха позволили на производителите в сферата да създават по-качествени коли.

Анонимните източници обаче твърдят, че Huawei вече има фирмени разработки на EV модели и се цели към масовия пазар на електрически коли.

Най-важните въпроси в случая са доколко китайският гигант разчита на взаимодействие с американски компании по отношение на новата си стратегия, и в каква степен ще бъдат повлияни намеренията й от продължаващите търговски рестрикции.

Huawei, САЩ, Джо Байдън и можем ли да очакваме промени в отношенията им

Ще се помирят ли Huawei и САЩ след Тръмп

Huawei продължава със смартфоните

Нереалистично е да смятаме, че в този контекст създаването на електрически автомобили е по-лесен процес в сравнение с производството на телефони, но знаем твърде малко за истинските намерения на Huawei, за да заключим дали условията на САЩ ще се окажат проблем.