Със сигурност познаваме поне един човек, който се храни обилно, не тренира особено и си е все така слаб. И често си казваме, че това е просто ген... И вероятно му завиждаме поне малко...

А въпросът доколко ядем и в следствие на гени не надебеляваме е спорен от научна гледка точка. Докато повечето изследвания са с акцент върху надебеляването, причините и следствията за него, екип учени провежда мащабен експеримент, за да научи на какво се дължи това да си слаб напук на всичко.

След редица тестове с мишки в контролирана следа се провежда проучване, в което участват 47,102 души от Естония, които са на възраст между 20 и 44 години. Оказва се, че само 1% от тях могат да ядат и да не дебелеят, като това не се дължи на някакъв медицински проблем, а на липсата на ALK ген.

Снимка 481752

Източник: iStock

Докато при някои хора това е по рождение, при мишките се прави експеримент с неутрализирането на гена. И в следствие на това действие е възможно те да се хранят с много захар и мазнини, без да качват тегло.

Въпросният ген е обект на изследвания от дълги години, защото е доказано, че той често мутира в различни видове рак. Затова и го наричат онкоген, пише Daily Mail.

Кафето, наднорменото тегло и как кофеиновата напитка ни помага да се борим с килограмите

Кафето - унищожител на мазнините в женското тяло

Верен приятел в отслабването

А учените са обнадеждени, че един ден ще има начин ALK генът (който е протеин) да се "заглуши" - вероятно с терапия, подобна на настоящото лечение на рак. Това със сигурност ще е голяма стъпка напред в борбата с наднорменото тегло.