В последно време почти всички се сблъскваме с един основен проблем - все по-увеличаващи се разходи и все по-ограничен бюджет.

Бюджет, пари, тревожност и как да преодолеем страха за финансовата си стабилност

Как да сме по-стабилни финансово

И да спрем да се тревожим за бюджета си

Наред с текущите сметките за ток или вода, разходите за основни хранителни продукти станаха наистина големи. Затова може да се опитаме да приложим някои практични правила, които ще ни помогнат да спестим част от средствата си. Ето какво съветват от Espresso.

Когато решим, че е време да пазаруваме, е добре да направим предварителен седмичен план. Може да звучи твърде просто и дори излишно, но е доказано, че съставянето му е един от най-добрите начини да ограничим разходите за храна. Ако имаме пред себе си списък, ще имаме и по-ясна предварителна представа какво точно да закупим и ще се предпазим да посягаме импулсивно в магазина към онова, от което нямаме нужда точно в момента.

Снимка 610584

Източник: iStock

Пазаруването в магазини на едро може да бъде наистина добър вариант - хем може да си набавим хранителни продукти от първа необходимост, хем това да се случи на по-изгодна цена. Често в тях правят значителни отстъпки, а и предоставят карти, които допълнително могат да намалят цената на стоките.

Добре е да избягваме предварително приготвени и опаковани храни. Макар това да има своя комфорт, в дългосрочен план ще ни излезе доста по-скъпо. Защото, всъщност, ние плащаме за приготвянето, нарязването и поставянето в удобните опаковки. А е добре и да се замислим, че пластмасовите торбички и контейнери са излишни отпадъци.

За мнозина намаляването на дневния прием на месо може да се окаже доста трудна задача. И все пак си струва да направим опит в тази посока. От една страна, защото месото е наистина скъп продукт, а друга, защото ще доведе до доста ползи за здравето ни. Храни като бобовите растения, соята и елдата са евтини и същевременно питателни заместители на протеина.

Снимка 610583

Източник: iStock

Добре е са замислим дали не бихме могли да започнем да приготвяме консервирани храни - подобно на нашите баби някога. Може да отнеме време, но усилията се отплащат в дългосрочен план. Така не само се спестяват пари, но и се контролират съставките в храната. Консервирането е особено икономично, ако отглеждаме собствена продукция или се запасяваме с плодове и зеленчуци в сезона, в който те са най-евтини.

И това е следващото нещо, върху което си струва да се замислим - да пазаруваме местни, сезонни продукти. Плодовете и зеленчуците в съответния сезон, в който зреят, не само че са по-изобилни, но са и по-евтини.

А и често големите вериги намаляват драстично продуктите с не толкова добър търговски вид - защото са натъртените или леко смачкани. А всъщност те са съвсем годни и подходящи за консумация.

Бихме могли да се замислим и дали да не приготвяме сами хляба си. Отнема малко повече време - за намиране на подходяща рецепта или втасване, но резултатът обикновено си заслужава.

Сладко от обелки, крутони, костен бульон и какво да правим с хранителните отпадъци

Как да оползотворим хранителните отпадъци

Вместо да хвърляме лекомислено

Хранителните отпадъци пък оказват влияние както върху околната среда, така и върху портфейла ни. Затова вместо набързо да ги изхвърляме, може да се опитаме да ги оползотворим. Например, леко остарелия хляб да превърнем в крутони, зеленчуковите остатъци в бульон, а цитрусовите кори в захаросани лакомства.