Сега, след като повечето ограничения за пътуване, са вече доста по-разхлабени, ни е паднала възможността да пътуваме надлъж и нашир. Туристите са все по-готови за нови пътешествия - и защото преминаването на границите отново е лесно, и защото желанието за нови емоции след толкова време затворен начин на живот едва ли вече има как да се удържи.

Соло пътуване, пътешествие, екскурзия или как да пътуваме сами безопасно

Как да пътуваме безопасно сами

Какво е важно да знаем за първото соло пътуване

За вдъхновение, в случай че още се чудим къде да се впуснем в следващото ни приключение, Conde Nаst Traveler предлагат няколко дестинации от различни континенти, към които е подходящо да се отправим тази есен.

Хошимин

Азия също вече е отворила границите си. Още от 15 март Виетнам например отново развълнувано посреща чуждестранни туристи. А Хошимин, най-големият град в страната, не е за изпускане, особено през есента.

Снимка 588445

Източник: iStock

Той е най-достъпен именно сега, защото цените за нощувки в хотелите са по-изгодни, а и времето е най-благоприятно. По принцип във Виетнам е топло през цялата година, но най-приятно е през есента, когато приключва дъждовният сезон. Температурите са подходящи тъкмо като за градски разходки из цветните пазари на Хошимин или пък посещение на катедралата му.

Лондон

Големите европейски градове винаги са привличали много туристи, а към Лондон интересът сега е още по-голям заради събитията около кончината на кралица Елизабет II.

Снимка 588446

Източник: iStock

Есента обаче си остава най-подходящият сезон за посещение на британската столица. Тогава тя е по-спокойна и тиха в сравнение с лятото и времето все още е меко и приветливо. Добра идея е да се възползваме от добрите предпоставки и да се разходим из Нотинг Хил - един от най-популярните квартали, или пък да се възхитим на целия град от височината на Лондонското око.

Пунта Кана

Ето една екзотична дестинация, която си заслужава и през есента. Температурите в Доминиканската република се понижават, но колкото все още да ни е топло, а пък и слънце също няма да ни липсва.

Снимка 588447

Източник: iStock

Ранната част на есента е слънчева и влажна, а превалявания следобед и вечер не липсват. Въпреки че шансът да ни понамокри дъжд не е изключен, това не бива да ни отказва от посещение на Пунта Кана. Там имаме възможност да създадем незабравими спомени, докато се забавляваме по време на гмуркане, риболов, каране на лодка, плуване или пък просто излежаване под някоя кокосова палма с питие в ръка.

Ню Йорк

Този град никога не спи. И сега, след пандемията, е още по-оживен. Туристи отново се стичат с желание към него, за да се потопят във вибриращия му ритъм. А тази есен посетителите ще могат да станат свидетели и на нещо съвсем ново - откриването на първия музей Museum of Broadway, което ще се състои този ноември.

Снимка 588448

Източник: iStock

Освен с това, Ню Йорк ще примамва туристи и с още културни събития, на които ще е домакин. Но пък в случай че искаме да се отдадем на по-лежерни занимания, то небезизвестният Сентръл Парк винаги ще ни е на разположение за една спокойна градска разходка.

Мюнхен

Едно от първите неща, които се сещаме щом чуем за този град, е Октоберфест. И за всеобща наша радост, най-масовият народен празник в света се завръща след двугодишна пауза. По-подходящ момент от този сега да посетим Мюнхен едва ли има, така че можем да се възползваме и да си запазим билет още отсега.

Октоберфест ще продължи до 3 октомври, като добрата новина за любопитните туристи е, че са налични обиколки с екскурзовод, а също и пакети, които включват и допълнителни активности на самия фестивал.

Снимка 588449

Източник: iStock

В случай че пък планираме пътуване до Мюнхен по-късно през октомври и сме изпуснали Октоберфест, то няма да бъде късно да се потопим в немската фестивална култура. От 15 до 23 октомври за посещение ще е отворен деветдневният Auer Dult, който се придържа към фолклорната традиция и предлага различни забавления, възможности за пазаруване и разходки, както и изобилие от храна, включително и характерни за района колбаси.

Албания

Страната може и да не е най-популярната дестинация сред туристите, но е факт, че привлича все повече и повече от тях. Очевидно пътешествениците са открили, че и в Албания има какво да бъде оценено.

Снимка 588450

Източник: iStock

Затова тази есен, докато тълпите още не са изпълнили улиците ѝ, може да се насладим на мекия ѝ климат, да опознаем тайнствените ѝ планини, да се поскитаме из китните ѝ селца или пък да покараме колело в някой парк в столицата Тирана, в случай че сме от типа градски туристи.

Барбадос

Междинните сезони са за предпочитане щом става дума за екскурзия до острова. Есента обаче е още по-подходяща от пролетта, тъй като времето е чудесно - валежи и вероятност за урагани почти няма, а и цените за нощувките са по-достъпни.

Снимка 588451

Източник: iStock

Събиране на багаж и четири основни грешки, които допускаме

Основни грешки при събиране на багаж

И ефективни трикове

Освен на плажни забавления, които естествено, няма как да пропуснем докато сме на Барбадос, ще можем да се отдадем и на още активности. Едва ли би ни останала и една свободна минутка между обиколките на няколкото местни фестивала за музика, храна и сърф, които се провеждат точно през есенните месеци. А пък за спортните натури сред нас емоцията от голф турнира, който е от 6 до 10 октомври, не е за изпускане.