Неведнъж сме чували колко вредни са газираните напитки, но все успяват да ни изкушат от време на време. Е, сега получаваме поредното предупреждение от учените защо е добре да ограничим до минимум тяхната консумация.

Диетичните газирани напитки и защо са най-вредният продукт в света

Коя е най-вредната напитка в света

А често я пием ежедневно

Според изследване, публикувано в списание Alzheimer's & Dementia, газираните напитки са тези, които състаряват мозъка най-много. Учените провеждат изследване с повече от 4000 възрастни над 30 години и установяват, че консумацията на подсладени със захар напитки е свързана със значителни признаци на мозъчни стареене.

Дори при тези, които пият само една чаша или кенче от любимата си напитка на ден чрез ядрено-магнитен резонанс се откриват много по-видими промени, отколкото при тези, които пият по-малко или въобще се въздържат от вредните напитки.

Снимка 556244

Източник: iStock

По-честата консумация на подсладени напитки учените свързват с по-малък общ обем на мозъка, влошена епизодична памет (за конкретни събития) и по-малък обем на хипокампа - част от мозъка, която обединява в едно цяло информацията, която достига до него от различни места.

Според изчисленията на изследователите, ако пием по една-две газирани напитки на ден, това води до 1.6 години стареене на мозъка по отношения на общия загубен обем на мозъка и цели 5.8 години стареене на логическата памет, предава Eat This, Not That.

Кафето, чаят и как влияят върху риска от инсулт и деменция

Неочакваните ползи за здравето от кафето и чая

Ново проучване открива интересна връзка

Стареенето на мозъка е само поредната причина да избягване газираните напитки и тези с високо съдържание на добавена захар или пък с подсладители (да, диетичната кола също не е вариант). Сред останалите са и повишен риск от инсулт и деменция. Затова е добре да променим навиците си още днес.