На всяка жена й се е случвало поне веднъж да стане жертва на сексуално посегателство в различна степен или да се окаже в епицентъра на друг вид неприятна ситуация. От първа среща, която прекалено бързо се превръща в интимна, до чисто професионален разговор на четири очи, който преминава в твърде личен - всичко се случва. И често, докато стигнем до защитния спрей или друг вид предмет за самозащита, се оказва, че вече е късно.

COVID-19, Safe Touch и поредният прост, но ефикасен уред, който ни държи далеч от COVID-19

Сигурен приятел срещу COVID-19

Многофункционален уред, който ни държи далеч от COVID-19

В Щатите на всеки 73 секунди някой е подложен на сексуално насилие и 44% от жените са изпадали в такава ситуация поне веднъж през живота си, пише Time.

Неслучайно и едно най-ефектните и дискретни изобретения за самозащита идва именно от там. Дело е на две американки - Куин Фицджералд и Сара де Сарага.

Както самите те разказват, след като се срещат в Харвардското бизнес училище и разбират, че и двете са били обект на скрити и недобронамерени намерения, стигат до извода, че само с говорене нищо няма да променят. Затова решават да действат.

Така създават гривната за лична безопасност Flare, която по нищо не се отличава от останалите аксесоари, при това е стилна и се предлага в няколко варианта.

Онова, което я прави по-различна, е скритото копче, което само с едно натискане се свързва посредством Bluetooth с избрани от нас контакти от телефона ни или директно звъни на номера за спешни случаи. Предлага и опция да изпратим съобщение с местоположението ни на същия номер.

Има и още една подробност - преди това трябва да сме си свалили съответното мобилно приложение, което всъщност осъществява бързата и топла връзка с контактите ни.

Към момента гривната е съвместима само с операционната система iOS на iPhone, но създателките й работят по въпроса скоро аксосоарът им да действа и с Android.

Цената на Flare е 129 щатски долара и за момента се предлага само в Щатите. Неслучайно гривната е сред топ изобретенията на 2020 г. според Time.