След остри критики за състоянието на един от най-големите природни богатства - връх Еверест, правителството на Непал и планинарските групи тази година организираха шестседмично почистване.

Еверест, бъдещите експедиции до върха и защо все повече хора ще умират в тях

Защо все повече хора ще умират на Еверест

Мрачна прогноза

Екип от 14 човека събра повече от 10 тона боклук, изкачвайки почти осем хиляди метра от базовия лагер до най-близкия лагер до върха. Всички отпадъци обаче бяха откарани до центровете за рециклиране в Катманду, за да им се вдъхне нов живот.

"Не е необходимо отпадъците да се разхищават", смята Набин Бикаш Махарджан от местната организация за рециклиране Blue Waste to Value (BW2V).

Тъй като те получават смесица от различни материали от Еверест - алуминий, стъкло, пластмаса, желязо, голяма част от тях всъщност могат да бъдат рециклирани. Махарджан мисли, че трябва да се продължим цикъла и да се добави стойност на стария боклук.

Затова работниците сортират ръчно материалите. Така желязото се изпраща до фирми за производство на железни прътове, алуминиеви кутии към производители на съдове, а изхвърлените бутилки се преработват отново в домакински предмети.

Moware Designs например е фирма, която произвежда невероятни осветителни тела и чаши именно от различни боклуци. Според собствениците ѝ отпадъците са табу в нашето общество и се считат за мръсотия, но истината е, че от тях могат да се изработят прекрасни неща.

Техните продукти се използват в хотели, ресторанти и различни домакинства около столицата, като компанията твърди, че има нарастващ интерес на потребителите към стоки, направени именно от боклуци от Еверест.

Еверест, Ками Рита Шерпа и върхът през очите на човека, който държи рекорда за най-много изкачвания

Еверест през очите на човека, който държи рекорда за най-много изкачвания

Какво мисли Ками Рита Шерпа, който има 24 успешни покорявания на върха