С есента идват куп заболявания, а други се обострят. Променливото време и наближаващата зима ни носят не само вируси и настинки, но и алергии. Ето какво трябва да знаем за връзката между алергиите и есента.

Мухълът

Когато разликата в температурата навън и у дома стане по-осезаема, мухълът се появява на различни места. И именно той е един от основните алергени през есента. Ако често кихаме кашляме, очите ни се зачервяват, получаваме обриви и сърбежи, вероятно у дома имаме подобен дразнител.

Най-важното е да проветряваме редовно помещението. Ако е необходимо, да си закупим влагоуловител. А когато видим и най-малкото петънце мухъл по стената, трябва веднага да го изчистим, а не да го подминаваме, докато ни алергизира.

Снимка 383885

Източник: iStock

Прахта

Праховите акари са около нас ежегодно, всекидневно. Но най-много сме подложени на влиянието им върху здравето през студените месеци, защото тогава прекарваме повече време във затворени помещения.

Разбира се, трябва да почистваме често прахта от мебелите у дома, както и в офиса. Но добре знаем, че дори при отваряне на прозореца за десетина минути отвън влиза достатъчно мръсотия, която полепва навсякъде.

Но не бива да се предаваме в тази неравностойна битка, защото алергичните реакции определено не са по-приятни от ежедневното чистене.

Полените

Тяхната концентрация във въздуха се покачва значително, когато листата на дърветата започнат да падат. За щастие, този процес вече е към края си, но поне до началото на ноември ще се оплакваме от затруднено дишане.

Махмурлук или алергия към алкохола

Махмурлук или алергия към алкохола

Как да ги разпознаем

Амброзията

Растение, което не ни се струва особено разпространено у нас, но всъщност е плевен с над 40 разновидности. Амброзията е силен алерген и предизвиква сенна хрема и ринит, пише Web MD.