В последните месеци приложението за кратки видеоклипове TikTok продължава да бъде все така актуално сред интернет потребителите. Междувременно съдбата му бе заложена на карта, най-вече заради възможността да загуби огромния американски пазар.

TikTok, сделката с Microsoft и ще забрани ли Доналд Тръмп приложението на територията на САЩ

Неясното бъдеще на TIkTok

Ултиматумът на американския президент

В началото на август Доналд Тръмп даде 45-дневен срок на ByteDance - компанията, която стои зад TikTok, да си намери американски купувач, ако не достъпът до приложението на територията на САЩ да бъде забранен. Причина бе, че китайският продукт се смята за заплаха за националната сигурност на страната.

В последния ден преди изтичането на ултиматума - събота, 19 септември, и след дълги преговори американският държавен глава е дал своето одобрение за сделката, с която американската компания Oracle става миноритарен собственик в новосъздадената TikTok Global.

Снимка 497106

Източник: GettyImages

С това се отменя решението за забрана на приложението на територията на САЩ, въпреки че ByteDance ще продължи да бъде мажоритарен собственик на TikTok. В сделката се включва и корпорацията WalMart, което прави Тръмп спокоен, че ще се налага достатъчен контрол и няма да се допускат пробиви в сигурността, предава CNN.

TikTok, YouTube Shorts и как платформата за видео споделяне ще копира модела на кратките видеа

YouTube пуска копие на TikTok

Защо ли не сме изненадани

"Като част от тази сделка, Oracle ще бъде наш доверен доставчик на технологии, отговорен за хостването на всички американски потребителски данни и за сигурността на свързаните компютърни системи, за да гарантира, че изискванията на националната сигурност на САЩ са напълно изпълнени", коментират от TikTok.