Стайните растения със сигурност внасят много уют и настроение и дома, а някои от тях имат и други ползи, освен действието си като естествен антидепресант.

Домашните растения, засиленият интерес към тях и как вреди на природата

Вредата от стайните растения, за която не сме се замисляли

Природата вкъщи срещу тази навън

Чували сме, че има растения, които излъчват кислород през деня, а други - през нощта. Затова и не всички са подходящи за спалнята например. А откакто пандемията промени живота ни и ни накара да прекарваме повече време вкъщи, обръщаме по-голямо внимание на качеството на въздуха

И няма как да не се запитаме дали любимите ни цветя в саксии могат да пречистват въздуха, който дишаме в хола, спалнята, кухнята. А отговорът търсим от науката, защото знаем, че всичко друго е чисто и просто реклама.

Снимка 546848

Източник: iStock

Качеството на въздуха в дома ни зависи от въглеродния диоксид, въглеродния окис, азотния оксид, както и от летливите органични съединения, които се отделят от някои продукти, които използваме.

Подправки, сукуленти, сансевиера - най-добрите растения за кухнята

Какви растения да отглеждаме в кухнята

Имаме избор

Цветята пък със своята фотосинтеза преобразуват въглеродния диоксид и абсорбират вредните газове от въздуха. Още през 1989 г. ученият от NASA Бил Уолвъртън твърди, че домашните растения могат да осигурят "обещаващо икономично решение за замърсяването на въздуха в помещенията".

Данните в по-новите научни изследвания обаче не са толкова обнадеждаващи. През 2017 г. се установява, че стайните растения имат доста скромен принос за премахването на вредните вещества от въздуха - едва около 0.9%. За съжаление, липсват и достатъчно изследвания кои точно цветя са по-ефективни в тази задача от други, предава LiveScience.

Снимка 546847

Източник: iStock

Едно растение чист въздух не прави, но ако искаме да се възползваме максимално от този естествен начин за прочистване, може да направим в една от стаите на дома (но да не е спалнята) стена с живи цветя. Защото и тук важи правилото колкото повече, толкова по-добре.