Пандемията, започнала през пролетта на 2020 г., промени много неща в живота ни. И докато доста бяха отрицателни, тази необичайна световна ситуация доведе и до няколко позитивни промени. Една от тях е желанието на все повече хора да са близо до природата и сами да отгледат поне част от храната си.

Снимка 521177

Източник: iStock

А това въобще не е невъзможно, дори да живеем в апартамент на деветия етаж. Защото където има желание, има и начини. Ето как да отгледаме зеленчуци, плодове и подправки в каквото и жилище да живеем.

Оптимално използване на пространството

Нямаме двор? Няма проблем - достатъчно е да имаме балкон, остъклен коридор, мъничко парче земя пред входа. Варианти за малки пространства са "вертикалните" култури като боб, грах и краставици. Ако пък гледаме зеленчуци или плодове, които не заемат много място - ягоди, репички, спанак, подправки - бихме могли да закачим сандъчетата едно над друго на стената на балкона.

Снимка 521176

Източник: iStock

Цветя не само за красота

При малко пространство няма нищо лошо между зеленчуците да нахвърляме семена на цветя. Това правим не само за красота, а и защото пъстрите им цветове ще привличат пчелите, както и защото много от простичките цветя като невен, тагетес и кученца всъщност подпомагат развитието на останалите растения наоколо.

Семената

Не е нужно да споменаваме, че най-добре се отглеждат локални култури. Разбира се, винаги може да отгледаме киви на балкона, но ние бихме потърсили местни видове - вече има достатъчно малки ферми, които продават собствени семена на подходящи за нашия климат домати, чушки, марули и други.

Компост

Снимка 420394

Източник: iStock

Няма как да отгледаме каквото и да е, ако не разполагаме с качествена почва. Колкото и да са добри чувалите с готова торфопочвена смес от магазина, нищо не може да се сравни с това сами да произведен компоста си или поне част от него. Просто трябва да отделим малко място, на което да сложим съд за събиране на органичните си отпадъци.